Kádár, bodnár, pintér és a sör!

A sör elkészítése elképzelhetetlen a sörfőzéshez, illetve az elkészült sör tárolásához szükséges eszközök, edények nélkül. Az alapanyagok raktározása, a főzés, az erjesztés és érlelés folyamata, a sör tárolása és szállítása mind speciális eszközigényes, melyek elkészítéséhez a múltban számos mesterség szakavatott űzőire volt szükség. Ezen iparosok között kiemelt szerepet töltöttek be a kádárok, vagy más elnevezéssel bodnárok, pintérek, hiszen nekik köszönhetően születtek meg többek között a már a látványukkal is szívet-lelket melengető fahordók. A jobb esetben bükk vagy tölgyfából, ínségesebb időkben akácból, eperfából vagy szelídgesztenyéből nyert deszkák, pontosabban dongafákat vasabroncsokkal (korábban mogyorófaágakkal) vették rá, hogy hordó alakot formáljanak. Ezután feneket kerítettek hozzájuk, majd szurokkal szigetelték őket. Eme fő lépéseket követően a hordó már készen is állt bor vagy sör befogadására. A kádár feladata persze itt nem állt meg, hiszen a hordókat folyamatosan karban kellett tartani így nem csoda, hogy a XIX. században a nagyobbacska sörfőzdék, sörgyárak saját kádárt, kádárokat tartottak állományban.


A XX. század folyamán a kádárok, bodnárok, pintérek munkájára egyre kevesebb szükség lett. Előbb nagy hordógyárak alapultak, majd később a fahordók szerepét átvették a fém, illetve részben a műanyag hordók. Kádárokra immáron nem, vagy csak kis számban volt szükség így eme szakmák képviselői ma már ritkák, mint a fehér hollók. Azonban a mai, különleges ízeket, sörfajtákat hajszoló világunkban a fahordók a reneszánszukat élik többek között a sörgyártásban is. A kisebb, kísérletezőbb kedvű sörfőzdék számos olyan sört készítenek melyeket korábban whisky, bourbon, portói, cherry vagy más borok, borpárlatok tárolására használt fahordókban érlelnek, ezáltal új aromákhoz jutva. Így szerencsére a kádár mestersége sem veszett el teljesen, és remélhetően ez így is marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése