Angolszász napok a Jaromírokban!


Ahogyan azt korábban jeleztük a Jaromír Sörbisztróban és a Jaromír a templomhoz nevet viselő étterem-sörözőnkben folytatjuk a nemzetközi konyhát és söröket bemutató tematikus napjainkat. Ezen a héten (a mai naptól) az angolszász, vagy mondhatni az angol konyha finomságai kerülnek szó szerint terítékre. Az angol konyhát a sokkal fűszeresebb, „szofisztikáltabb” étkek kedvelői hajlamosak leszólni, ám ezek a gasztrokritikusok két dologról feledkeznek meg. Egyrészt az angol konyhaművészetnek ma már szakácssztárjaik vannak. Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver nevét még azok is ismerik, akik csak a szeretteiknek vették meg az egyik vagy másik séf valamelyik trendi könyvét. De a főzőműsorok rajongóinak sokat mond Nigella Lawson, vagy Heston Blumnethal neve is. Sőt akik hozzánk hasonlóan a Sütimester (The Great British Bake Off) című cukrász vetélkedő műsor sorozat lelkes híve, nos annak Mary Berry és Paul Hollywood neve is fogalom.

A rib eye steak tomahawk változata
Másrészt az angol konyha kritikusai azt feledik el, hogy a napjaink hétköznapi ételkultúrájára, étkezési szokásaira milyen hatalmas hatást fejtettek ki az angol-angolszász ételek. És most nem is csak a világot meghódító hamburgerről beszélünk, melyet lehet gyűlölni vagy szeretni, mindenesetre a világon naponta több százmillió adagot (!) adnak el valamely változatából. Jóval inkább a hamburgert is magába foglaló szendvicsről, mely a maga tág fogalmában valóban a világ jelentős részének alapélelmiszere. De ennyit így általában az angol konyháról, lássuk hát, hogy milyen angolszász ételekkel igyekszik a Jaromírok stábja a vendégeik kedvében járni. Nos az angolszász menü első tagja az ősz egyik legkedveltebb levese, a sütőtökkrémleves. A három főétel ajánlatunk első tagja a skót tojás burgonyapürével és hagymalekvárral. Ha valaki ezt a fogást nem ismerné, akkor gondoljon pl. egy Stefánia vagdaltra. A második főfogás a Fish and Chips, azaz sült hal és sült krumpli. Ez az étel a maga egyszerűségében tökéletes. A harmadik főételünk pedig a kultikus rib eye steak, a marhaborda gerinc felőli, húsos részéből készült gyönyörűség. Aki pedig egy kis desszertre vágy, annak ajánlanánk a szintén tipikusan angol epres sajttortát. És ahogyan azt említettük az angol étkekhez a cseh mellett egy kis angol sör is jár. Ezért a héten csapra verünk egy pár hordót a Wychwood sörfőzde Hopgoblin nevezetű vörös söréből, amelyet minden túlzás nélkül hívhatunk ikonikus angol sörnek. Gyertek és élvezzétek ki velünk együtt az angol konyha legjavát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése