Ahogyan azt korábban jeleztük a Jaromír Sörbisztróban és a
Jaromír a templomhoz nevet viselő étterem-sörözőnkben folytatjuk a nemzetközi
konyhát és söröket bemutató tematikus napjainkat. Ezen a héten (a mai naptól) az
angolszász, vagy mondhatni az angol konyha finomságai kerülnek szó szerint terítékre.
Az angol konyhát a sokkal fűszeresebb, „szofisztikáltabb” étkek kedvelői
hajlamosak leszólni, ám ezek a gasztrokritikusok két dologról feledkeznek meg.
Egyrészt az angol konyhaművészetnek ma már szakácssztárjaik vannak. Gordon
Ramsay vagy Jamie Oliver nevét még azok is ismerik, akik csak a szeretteiknek
vették meg az egyik vagy másik séf valamelyik trendi könyvét. De a főzőműsorok
rajongóinak sokat mond Nigella Lawson, vagy Heston Blumnethal neve is. Sőt akik
hozzánk hasonlóan a Sütimester (The Great British Bake Off) című cukrász
vetélkedő műsor sorozat lelkes híve, nos annak Mary Berry és Paul Hollywood
neve is fogalom.
|
A rib eye steak tomahawk változata |
Másrészt az angol konyha kritikusai azt feledik
el, hogy a napjaink hétköznapi ételkultúrájára, étkezési szokásaira milyen
hatalmas hatást fejtettek ki az angol-angolszász ételek. És most nem is csak a
világot meghódító hamburgerről beszélünk, melyet lehet gyűlölni vagy szeretni,
mindenesetre a világon naponta több százmillió adagot (!) adnak el valamely
változatából. Jóval inkább a hamburgert is magába foglaló szendvicsről, mely a
maga tág fogalmában valóban a világ jelentős részének alapélelmiszere. De
ennyit így általában az angol konyháról, lássuk hát, hogy milyen angolszász
ételekkel igyekszik a Jaromírok stábja a vendégeik kedvében járni. Nos az
angolszász menü első tagja az ősz egyik legkedveltebb levese, a sütőtökkrémleves.
A három főétel ajánlatunk első tagja a skót tojás burgonyapürével és hagymalekvárral.
Ha valaki ezt a fogást nem ismerné, akkor gondoljon pl. egy Stefánia vagdaltra.
A második főfogás a Fish and Chips, azaz sült hal és sült krumpli. Ez az étel a
maga egyszerűségében tökéletes. A harmadik főételünk pedig a kultikus rib eye
steak, a marhaborda gerinc felőli, húsos részéből készült gyönyörűség. Aki
pedig egy kis desszertre vágy, annak ajánlanánk a szintén tipikusan angol epres
sajttortát. És ahogyan azt említettük az angol étkekhez a cseh mellett egy kis
angol sör is jár. Ezért a héten csapra verünk egy pár hordót a Wychwood
sörfőzde Hopgoblin nevezetű vörös söréből, amelyet minden túlzás nélkül
hívhatunk ikonikus angol sörnek. Gyertek és élvezzétek ki velünk együtt az
angol konyha legjavát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése