Ahogy szinte egész Európában, úgy
Csehországban is valóságos sörfőzde boomról, azaz óriási
számbeli gyarapodásról beszélhetünk. Szinte nem telik el olyan
hét amikor az országban ne nyílna egy új mini-mikro sörfőzde,
amely jellemzően csak kis mennyiségben (1000 hl alatt) termel, és
az adott vendéglátóhely, brewpub esetleg pár környékbeli söröző
szintjén árusítja a söreit. Amíg 2005-ben még „csupán” 100
cseh sörfőzde üzemelt, és 2010-ben is „csak” 150 működött,
a számuk mára meghaladja az 500-at. Pusztán az elmúlt két évben
közel 150 új főzde nyílt és Jan Šúráň, a Kézműves
Sörgyárak Cseh-morva Egyesülete (Českomoravský svaz
minipivovarů)
szerint ez a trend még akár tíz (!) éven át folytatódhat. Ezt
feltételezve 2028-ban a cseh sörfőzdék száma akár a 8-900-at is
elérheti.
A
jelenlegi sörfőzdék közül mindössze 46 az ipari méretű, ám
mégis a cseh sörfogyasztás és cseh sörexport 98%-át még ők
biztosítják. Az állandó, saját főző berendezésekkel
rendelkező főzdék száma kb. 385, de emellett még közel 70 (!)
olyan gerilla/projekt főzde is létezik, amely saját receptúra
alapján, saját anyagból, de más főzdénél bérfőzésben
állítja elő a söreit. Tovább színesíti a képet a jellemzően
élelmiszeripari középiskolák és egyetemek saját tanfőzdéi.
Jelenleg közel 30 készülő sörfőzdéről van információ, amely
idén nyitja meg a kapuit, de ez a szám még jelentősen nőhet.
Összességében megállapíthatjuk hogy igencsak fel kell kötnie
annak a gatyát aki akár csak egy-egy sör erejéig, de meg szeretné
megkóstolni valamennyi csehországi sörfőzde termékét. Ám addig
és azután is térjenek be hozzánk a Jaromírokba, ahol kiváló
cseh regionális és kisüzemi sörválasztékunk áll az Önök
rendelkezésére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése