Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk, készüljünk az új esztendőre!

Már csak egy-két nap és a hosszú, már szinte megszokottan fárasztó év végén végre, ha csak egy igen rövid időre is, de átadhatjuk magunkat az önfeledt pihenésnek, a család, barátaink szeretetének és nem utolsó sorban a kulináris élvezeteknek, benne a finom cseh sörök fogyasztásával. Hamarosan itt van újból a várva várt karácsony, és kevesebb, mint másfél hét múlva pedig már el is köszönünk a 2025-ös esztendőtől. Így mindannyiunk számára elérkezett az idő amikor érdemes visszatekintenünk a már szinte magunk mögött hagyott évre, sikereinkre, sajnálatos kudarcainkra, örömteli nyereségeinkre és fájdalmas veszteségeinkre.

A mai világban a jövő minden eddigieknél kiszámíthatatlanabbá vált, nem tudhatjuk, hogy milyen kihívásokkal talál meg minket a sors. Háborúval fenyegetnek minket, a nagypolitika szereplői egyre inkább bábként bánnak velünk, az egyik vagy a másik fél feltétlen híveivé kívánnak tenni minket. Félő, hogy a világtörténelem újra megismétli legrosszabb történeteit mert a hatalom birtokosai minden áron újra akarják osztani a kártyalapokat. Társadalmunk végletekig megosztott, olyan életbevágóan fontos kérdések, mint akár a környezetvédelem vagy akár a szociális háló pedig szinte teljesen a háttérbe szorulnak. És mi egyszerű emberek, kicsik vagyunk a nagy kérdések megoldásához. Ám akárhogyan is alakul az előttünk álló 2026-os év mi Jaromírosok egyet megígérhetünk: a lehetőségeinkhez mérten a jövőben is minden megteszünk, hogy a sörözőink ne csupán mezei vendéglátóhelyek legyenek az Önök számára. Nálunk nem az a lényeg, hogy csak a megnyugtatóan kiváló cseh sört és ételüket fogyasszák el. Számunkra az a legfontosabb, hogy a vendégeink jól érezzék magukat nálunk és velünk. A Jaromír sörözőink legyenek nyugalmat, kiszámíthatóságot, békét, baráti hangulatot nyújtó helyek, melyekre betérve végre kiszusszanhatjuk magunkat és helyre tehetjük a mindennapok pörgésében összekuszálódott gondolatainkat. Mi hitünk szerint ilyen kis szigetecskéknek tekintjük sörözőinket, remélve, hogy ezt az érzést a vendégeink számára is át tudtuk és a jövőben is át tudjuk adni. 

Ezért is köszönjük azon ezreknek, akik idén is ellátogattak hozzánk és életük egy piciny részévé tették vendéglátóhelyeinket. Külön köszönjük mindazoknak, akik akár személyesen, akár a Facebook oldalainkon értékelték erőfeszítéseinket. Mind dicsérő szavaik, mind jobbító szándékú kritikáik adnak nekünk erőt a munkánk folytatásához, hiszen a vendégeink támogatása nélkül mit sem érnénk. Ezért törekszünk arra, hogy a jövőben is elnyerjük, illetve megtartsuk kedves vendégeink bizalmát, és ha lépésről lépésre is, de töretlenül tovább emeljük a Jaromír Sörözőink színvonalát.

Minden továbbiak helyet szeretnénk minden kedves vendégünknek békés, áldott karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánni!

 


Karácsonyi sörök Rakovníkról és Strakonicéről

Talán már meg sem lepődnek olvasóink, hogy a karácsony közeledtével újra ünnepi sört kóstolhatnak a csapjainkról. Persze csak a szerencsésebbek és a hozzánk sűrűbben járók, hiszen ezek a főzetek csak korlátozott mennyiségben kerülnek Magyarországra, többségük cseh torkokon gurul le. Ezért is jelentenek különleges élményt a karácsonyi sörök és persze nem csak emiatt, hanem a minőségüknek, ízüknek köszönhetően is. Lássuk hát, hogy idén milyenek is ezek a sörök. 

Strakonicéről ezúttal egy igazi specialitás érkezett. A remek sör az idei karácsonyra nem csak (de főként) pilseni malátával, hanem belga Buscuit és Red Intense maláták hozzáadásával készült. A speciális belga malátákkal erőteljesebb földes és pirított ízt érhettek el. A komlók maradtak hazaiak, a Premiant, a Kazbek és egy új nemesítés, a Jupiter adja kellemes kesernyés aromát. A főzet szeptemberben (nem egy-két hete, mint némely hazai sörfőzdénél) készült és azóta érlelődött 60 napon át. A keserűsége 38, amely már bőven eléri a pilseni sörök szintjét. Élesztő tekintetében egy öreg rutint a W96 törzset használták még mindig nagy megelégedésünkre. Színében, az aranyló, rezes színében is tükrözi a pilseni típusú sörök főzésének hagyományát, még ha ezúttal egy kis „külföldi” tartalommal is. A 13,4 %-os extrakt érték már előre jelzi a sörünk kellő ünnepi testességét. Alkoholtartalma is ennek megfelelő, 5,5%-os. 


Rakovník karácsonyi sörét se mostanában, hanem október elején kezdték el főzni. A sörgyár hagyományai szerint egy elég erőteljes ünnepi sört készítettek. Ezt jelzi mind 14-es szárazanyag-tartalma, mind az 5,8%-os alkoholtartalma, amely illik a téli hideg hónapokhoz és az ünnep fenségességéhez. Mindkét sörnél ahogy írtuk csak pár hordó jutott el hozzánk, amelyek tartalmát a Söpincében vagy a Sörbisztróban ízlelhetünk meg. Így mindenkit bíztatunk arra, hogy ne várjanak soká, jöjjenek, hangolódjanak nálunk a karácsonyra!

Karácsonyi ajándékok a Jaromírtól!

Döbbenetes, hogy milyen gyorsan közeledik a karácsony, ripsz, ropsz már el is érkezik és talán még csak a napokban döbbentünk rá, hogy sehol sem állunk a karácsonyi ajándékok beszerzésével. Természetesen a karácsony egyáltalán nem az ajándékozás ünnepe, jóval inkább a meghitt családi, baráti együttlété, de elég nagy maflaság lenne arra gondolni, hogy a szeretteink nem örülnének valami olyannak, amire egész évben vártak, melyre szükségük van, de legalábbis kényeztetést, örömet, élvezeteket nyújt a számukra. Mi itt a Jaromíroknál is igyekszünk ötleteket nyújtani és konkrét ajándéklehetőségeket biztosítani a tanácstalanok vagy éppen a nagyon is sörös ajándékban gondolkodók számára. Mindhárom Jaromír sörözőnkben, (ha nem is mindenhol azonos választékban) ajánlunk karácsonyi meglepetéseket. Közülük most a Sörpince választékával ismertetnénk meg olvasóinkat, ahol a bejárattal szemben egy külön kis ajándékpolcon mutatjuk be az ajándékötleteinket. Lássuk hát, hogy mikről is van szó!

Kezdjük a sort, a komló pozitív hatására alapozott kozmetikumokkal, melyekből kétféle (3890.-) vagy háromféle - szépségünkről gondoskodó - terméket tartalmazó ajándékdobozt is vásárolhatunk (3790.-). De ha csak az egyik vagy a másik kozmetikum érdekel minket, azt külön is megvehetjük. Egy habfürdő (2490.-), sampon (1990, -), hajbalzsam (1990.-) vagy tusfürdő (1990.-) önmagában is lehet megfelelő ajándék, vagy egy összetett csomag része.

Egy ajándékkosár (10900.-) már valóban komoly meglepetést jelenthet a megajándékozott számára, de ha mindez még tartalmaz egy remek sörgyári hózentrógert is akkor a siker garantált (14900.-). Ez utóbbit, mármint a Bakalářos nadrágtartót akár külön is megvehetjük (7600,-). És itt még koránt sincs vége a sornak, hiszen a rakovníki sörgyártól pólót (3900.-), vászontáskát (2250,-), önállóan hózentrógert (7600.-) vagy sörnyitókat is beszerezhetünk (Prazacka, Cernovar) (1500.-).

De a sörös kiegészítők irányából közeledjünk konkrétan a sörök felé. Egy korsó vagy pohár (1990.-), egy elegánsabb kristálypohár a kulturált sörfogyasztás elengedhetetlen kelléke. És mindehhez már csak magára sörre van szükség, amelyből valamennyi Jaromírunkban önállóan, vagy különféle díszdobozos összeállítások részeként is szert tehetünk. Még széles választék áll a rendelkezésre az üvegpoharat is, vagy „csak” a sört magába foglaló díszdobozokból, és 5 literes party hordókból (strakonicei és rakovníki sörgyárak termékei), de ahogyan közelítünk a karácsony felé úgy fog csökkenni, mind a választék, mind a darabszám. Érdemes hát időben megszerezni a számunkra legizgalmasabbat! Nos ennyit így röviden, mindenkit csak bíztatunk arra, hogy nézzen körül nálunk, biztos, hogy talál valami remek ajándékot a szerettei vagy éppen a saját maga számára.



"Vízbe fulladt", de mégis tökéletes: utopenec

A cseh sörkorcsolyák közkedveltek mind hazájukban, mind a magyarországi cseh sört árusító lelőhelyeiken, így a Jaromírokban is. Közülük talán a legnépszerűbb a nakládany hermelín (olajban pácolt sajt), de a nyomában halad a másik ízig-vérig cseh specialitás, az utopenec (többes számban utopenci). De mi is ez a finomság, mi az eredete?

F: Klasické recepty

Nos, egy a legenda szerint egykor a cseh vidék középső fertályán, Beroun városkánál élt egy Šamánek nevezetű molnár. A molnárunk egy malmot, valamint egy fogadót is működtetett, ahol az éhes vendégeknek gyakorta szolgált fel többek között kolbászkákat. Ám hűtés hiányában fennállt a húsárú megromlásának veszélye, ezért Šamánek addig filózott amíg rájött a megoldásra. A kolbászokat ecetes, hagymás vízbe tette, így sikerült tartósítania azokat, majd rájött, hogy az ízük tovább fokozható  fűszeres páclével. És a mese szerint így született meg az utopenec, a sörkorcsolya. A molnár sajnos nem sokkal később a malom kerekének javítása közben belefulladt a vízbe, és ekkor az általa kitalált ételnek az utókor a „vízbefúlt” nevet adta.  Egy másik még inkább mesés eredetmítosz szerint 1605-ben Uherský Brod (Magyargázló) közelében egy a Bocskai István fejedelem rebellis csapatai ellátására szolgáló kolbásszal teli hordó az Olšava folyó vizébe esett. A hordóba beszivárgott az akkor még tiszta folyóvíz és körbevette a magyar kolbászokat. Mikor sok-sok hagymával feltálalták a kihalászott hordó tartalmát, akkor jöttek rá, hogy milyen finom ez a pácolt kolbász.

De ennyi a mesékről, lássuk azt amire bizonyíték is van. A mai igazi „vízbefúlthoz” felhasznált kolbászka, a špekáčeket a prágai Állami Jubileumi Fesztiválra dolgozták ki 1891-ben. Azóta számos népszerű étel alapanyagává vált, köztük a már addig is készített utopenecévé. Az utopenec az új kolbásztípussal így már a cseh sörözők, éttermek alapválasztékává vált. Sőr szinte minden családnak van egy saját receptje, amely alapján otthon készíti a saját változatát. Ha mi ki akarjuk próbálni, akkor arra figyeljünk, hogy valóban jó minőségű kolbászból készítsük és legyen türelmünk kivárni az egy-két hét pácolási időt! De ha nincs kedvünk ezzel bíbelődni, akkor irány a Jaromír, ahol egy jó kis cseh söröcskével lekísérhetjük! Dobrou chut’ és na zdraví!