570 éves a rakovníki sörfőzés!

Rakovník, ez a Prágától nyugatra fekvő városka mind a múltban, mind a jelenben a cseh sörfőzés egyik meghatározó sörforrásának számított. Itt ugyan soha nem gyártottak sört olyan nagyságrendben, mint pl. a közeli Krušovicén, České Budějovicén vagy Plzeňben de maga a sörkészítés hagyományának kezdete sok-sok évszázadra nyúlik vissza. Egész pontosan 1454 volt az az év, amelyből az első írásos dokumentum fennmaradt a rakovníki sörfőzésről, azaz nem túl nehéz fejszámolással kiszámíthatjuk, hogy pontosan 570 évvel ezelőtt már javában folyt ez a nemes és oly sok embernek élvezetet okozó tevékenység.

Szinte biztos, hogy már 1454 előtt is főztek a városban sok helyen sört. Ezt igazolja az a tény is, hogy a fennmaradt dokumentumban az akkortájt regnáló gyermek (Habsburg) László király, vagy talán inkább az uralkodó valamely tisztviselője megerősítette Rakovník város "sörmérföld" jogát, azaz a helyi sörfőzés támogató rendelkezését. Ám ha konkrét időpontot szeretnénk találni a történelemben, akkor leginkább 1454-et nevezhetjük a rakovníki sörfőzés kezdő évének. Így hát ünnepeljük együtt az 570 éves évfordulót. Ebben az évben igazán jó helyinek lenni, vagy turistaként idelátogatni, hiszen a városka számos vendéglátóhelyén valóban rendkívüli akciókat szerveznek. Például a mai napon és az év valamennyi hónapjában, annak 24. napján egy órán keresztül, délután 5 és 7 között 57 korsó ingyen (!) sört kaphatnak az időben érkezők a város számos éttermében, sörözőjében! Pestiesen szólva azért ez nem sámli! Az év folyamán még további ünnepi eseményekre is sor kerül, melyekről majd igyekszünk beszámolni. Ugyan nálunk a Jaromírokban ilyen rendkívüli lehetőség nem adott a vendégeink számára, de mindenkit bíztatunk, hogy ugorjon be valamely vendéglátóhelyünkre. Igyon egy jó korsó sört nálunk a rakovníki város sörfőzésének tiszteletére és persze a saját örömére!

A cseh konyháról magyar szemmel I.

A Jaromír sörözőinkben, éttermeinkben a vendégeink számos csehes, vagy cseh konyha inspirációjú ételek készülnek, melyek nagy népszerűségnek örvendenek. Ezért is érdemes egy kicsit részletesebben foglalkozni a kicsit megosztó jellegű cseh konyhával. Majd minden nemzet polgára büszke a saját országa konyhaművészetére, kivált azokra a hagyományos nemzeti étkekre, melyek a hamburgerek, pizzák, kebabok és távol-keleti ennivalók mellett meghatározzák a mindennapi kalóriabevitelüket. Ugyanakkor egy másik nemzet tagjai mindezen élelmekre gyakorta tekintenek gyanakvással vagy illetik azokat pozitív – negatív kritikákkal. Nincs ez másként a cseh – magyar gasztronómiai kapcsolatok terén sem, ahol a két konyha a sok hasonlósága ellenére is hordoz érdekes és meghatározó különbségeket, melyek magyar ízlelőbimbóval való megítélése elég vegyes. Egyesek szerint a cseh nemzeti konyha igen egyhangú, mások szerint ugyan egy szűkebb mezsgyén (akárcsak a klasszikus magyar konyha esetében) belül igen változatos. De miként is jellemezték a múltban a magyarok a cseh konyhát, hogyan véleményezték a cseh étkeket? Nézzünk meg egy-két cikket, véleményt az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével.
 
F: hotels.com

1897-ben a Gyógyászat című lap így jellemzi a cseh konyhát: „Ausztria- Magyarország népei közül, a közép és alsóbb osztályokat véve tekintetbe, legtöbb kövér ember van a csehek és a magyarok között s ennek megfelelőleg ismeretes, hogy a cseh konyha kimeríthetetlen az édes-zsíros tésztafélékben…” A cseh zsíros étkek megállapítása gyakorta megjelent a magyar sajtóban, bár szinte mindig hozzátéve, hogy a magyarhoz hasonlóan. 1935-ben az Orvosi Hetilapban a szerző a cseh konyhát kifejezetten vitaminszegénynek nevezte. 1959-ben egy híradás szerint a cseh állam is megelégelte a cseh konyha egészségtelenségét és hadjáratot hirdetett annak megváltoztatására. „Az orvosok péksütemény helyett rozskenyeret, knédli helyett burgonyát, disznózsír helyett olajat, több marhahúst, baromfit, halat, zöldséget, tejet, gyümölcsöt ajánlanak. A sörrel szemben előnyben részesítik a gyümölcsmustot. Az élelmiszerboltok, csemegeüzletek is igyekeznek a vevőket az egészségesebb táplálkozásra szoktatni. Sokfajta sovány hentesáru, különféle pácolt, kocsonyázott, olajos halak, pástétomok, sajtok, alkoholmentes italok sorakoznak a polcokon — nem is eredménytelenül. A sertészsír helyett ma már egyre többen vásárolnak olajat, a hal kapósabb, mint a disznóhús, nagy keletje van a barna rozskenyérnek. A knédli és a sör viszont egyelőre kevés asztalról hiányzik.” Ez az akció azonban nem éppen lett átütően sikeres, hiszen hozzánk hasonlóan a halfogyasztás a mai napig leginkább csak a karácsonyi időszakban népszerű.

F: cooklikeczechs

„A cseh konyhát ezzel a szóval lehetne legjobban jellemezni: knédli. Reggeli: knédli, ebéd: knédli, vacsora: knédli. Knédli itt és knédli ott, ehetsz annyit, hogy a füled szétáll tőle, és akkor újra knédli — a változatosság kedvéért.” Így panaszkodik a hatvanas években egy magyar újságíró, aki akkortájt ismerkedett meg a cseh konyhával. Hasonlóan ellentmondásos véleménye van egy másik írónak, miszerint: „A szállodában valami ismeretlen ízű, majdnem szilárd halmazállapotú levessel kezdjük az ismerkedést a cseh konyhával. A leves nem nagyon ízlik, de a pincér olyan előzékeny mosollyal tálalja, hogy nincs szívünk otthagyni. A bécsiszelet már egészen pesties, a sör pedig pilseni.” Bizony a cseh levesek egy része, gondoljunk akár egy pacallevesre, vagy a kulajdára nem éppen arról híresek, hogy igen hígak lennének.

F: hotels.com

Cikkünk első részét a Karel Čapektől a cseh irodalom egyik nagy alakjától vett idézettel fejezzük be, aki már az 1920-as években is figyelmeztette honfitársait, hogy túl falánkok, túl sok zsírt, húst, tésztát esznek, ugyanakkor alig kerül sajt, zöldség és gyümölcs az asztalra. Imígyen írt egykoron: „Állítom, hogy a cseh konyhanehézkessé és álmossá tesz bennünket... nem merem állítani, hogy ez a rendszeres gombócevés következménye, inkább azzal függ össze, hogy szinte egyáltalán nem ismerünk könnyű ínyencségeket...” Ez ha lassan is de mára igen sokat változott. Hamarosan folytatjuk…

2023-as Bakalář sikerek a sörminősítő versenyeken

A tavalyi év is küzdelmes esztendőnek bizonyult Csehországban is és ez alól a fokozott küzdelem alól a cseh sörgyárak sem tudtak kimenekülni. Ennek ellenére mind a strakonicei Dudák mind a rakovníki Bakalář sörgyár kifejezetten sikeres évet tudhat maga mögött. Ez különösen az utóbbinál bizonyult látványosnak, hiszen talán minden eddigieknél több és jobb eredményeket értek el söreikkel a hazai és a világ számos más városában megrendezett sörminősítő versenyein. Sokszor merül fel a kérdés, hogy mi értelme is van egy-egy ilyen vetélkedőnek, hiszen korántsem a világ összes sörgyára, főzdéje vesz rajtuk részt és mint minden emberi bíráláson alapuló verseny így itt is jelen van a szubjektivitás és az abban rejlő tévedés? Ez mind természetesen igaz, ám a sörminősítések mégis fontos szerepet töltenek be egy-egy főzde életében. Egy-egy ilyen verseny alkalmat teremt arra, hogy szakértők is kifejtsék véleményüket a söreinkről. Az itt elért díjak kiváló marketingeszközök lehetnek a söreink népszerűsítésére. A versenyeken remek lehetőség adódik a versenytársakkal, a potenciális kereskedőkkel vagy akár beszállítókkal való kapcsolattartásra. És mindezeken túl a versenyek a fogyasztók számára is jelzés értékűek az egyes sörök minőségét illetően. Összességében így a versenyek hozzájárulnak a söripar fejlődéséhez, megújulásához!

De lássuk röviden a Bakalář sörgyárnak az év közben már részben említett legfontosabb eredményeit. A hagyományos cseh nemzetközi sörfesztivált (Sörpecsét) 2023-ban ezúttal új helyszínen, Litomeřicében rendezték meg. Ezen a vetélkedőn mind a Premium, a Bakalář barna és a Černovar barna is arany pecsétet érdemelt ki. A World Beer Awards egyik győztesen a Pražačka lett, de további sörök is remek helyezést értek el. A prágai Czech Beer vetélkedőn ezúttal egy szerényebb, bronz medált tudtak a rakovníkiak elhozni, ám a londoni European Beer Challenge annál sikeresebbnek bizonyult. Egy dupla arany, három szimpla arany és ehhez még ezüst és bronz is...no ezt hívják igazi éremesőnek! Később a szintén londoni Craft Beer Awardson két további aranyérmet és egy ezüstöt is szereztek, azaz idén a brit főváros igen bőkezűnek mutatkozott. Persze nem csak London de Brüsszel is hozott sikert a gyárnak, amely az évet egy további éremzuhataggal žateci Dočesnán szerzett öt gyönyörű (köztük három arany) zárta. Erre mondják, hogy soha rosszabbat és a rakovníki gyári dolgozók, vezetők és a tulajdonos igyekezetét látva nem is lesz ez másképp a jövőben sem. Ezúton is gratulálunk a 2023-as Bakalář sikereknek. 

BÚEK 2024, avagy a mesteremberek dicsérete

Rohanó világunkban alighogy megérkeztünk a karácsonyhoz és az évvégi pihenéshez máris gőzerővel folytatjuk a tavaly megkezdett munkáinkat. Jóformán nincs is megállás a szorgos munkálkodásaink közepette. A munka nemesít, a munka mindent meggyőz, a munka után édes a pihenés és még szinte megszámlálhatatlan szólásunk, mondásunk dicséri a munkát, pontosabban a munkát végző embert. Bizony többségünk számára a munka, egy-egy feladat elvégzése nem csupán az esetleges pénzszerzésről szó, jóval inkább az életünk, a napi rutinunk szerves része. Ha bevalljuk, ha nem szeretünk dolgozni, maximum a körülményekkel nem vagyunk, többnyire joggal, okkal elégedetlenek.


A munka jó, aki pedig a munkáját remek színvonalon végzi az több, mint dicséretes. Így gondolhatták Strakonicében a Dudák sörgyárban is, amely rendszeresen jelentet meg naptárat. Az idei évben ugyanis a kalendárium témájául a dolgozó embert, pontosabban a helyi mesteremberek egy csoportját választotta. Az idén alapításának 375. esztendejét és a végső helyére való átköltöztetésének kerek 150. évfordulóját ünneplő sörgyár hat olyan úriembert mutat be a naptárában akik mesterségük míveléséért még kitüntetésben is részesültek. Peter Nožina restaurátor, Vojtěch Pelíšek dobverő készítő, Jan Jelínek és fiai történelmi fegyver és páncél készítők valamint Michal Votruba harangöntő és restaurátor mind a szakmájuk mesterei és így méltán kerültek fel a helyi sörgyár 2024-es naptárának lapjaira. Mi is gratulálunk a munkájukhoz és egyben a magunk részéről is felhívnánk arra a figyelmet, hogy legyen az idei év a mesteremberek éve, legyen szó akár az említett szakmákról, akár a vendéglátásról, sörfőzésről, kereskedelemről, informatikáról vagy az élet bármely területéről. És ennek szellemében kívánunk mi Jaromírosok mindenkinek sikeres és főként boldog Új Évet!