Eljött az Óév utolsó napja, hamarosan belépünk a dupla húszas esztendőbe, azaz vár ránk a 2020! Mint ahogy az ilyenkor megszokott, ideje röviden visszatekinteni a mögöttünk álló, eseményekben, tennivalókban bizony nem szűkölködő esztendőre. Ugyan küzdelmes évet tudhatunk magunk mögött, de egyben örömtelit is. A Mini Garden bisztrónk hozta a megszokott minőséget, amellyel az évek során népszerűvé vált a Dürer kert látogatói és a szabad téri sörözgetés rajongói körében. A "nagy öreg" Jaromír sörpincénk maga a stabilitás, ahol bármikor kiélvezhetjük a csehes sörözés hangulatát. A budai Jaromírunk, a Sörbisztró egész év során a kulináris élvezetek igazi tárházát biztosította azok számára, akik a munkanapok izgalmaiból vagy éppen monotonitásából kilépve gyomrot-szívet-lelket melengető élményeket kerestek. A legújabb Jaromírunk (a Templomhoz) pedig a működésének első éve folyamán nem csupán a finom cseh sörök és étkek iránt fogékony nagyközönség körében vált közkedveltté, de bekerült a Magyar Konyha szakmai listáján a legjobb tíz budapesti söröző közé. Ezúton is köszönjük a szakmai ítészeknek!
A Jaromír sörözők és a strakonicei Dudák sörgyár már hosszú évek óta működik együtt. Mint egyik legfontosabb külföldi partnerük a dél-cseh kisvároska sörgyárának vezetői gyakorta tesznek látogatást nálunk, és szívesen hallgatják meg szakmai visszajelzéseinket a söreikkel kapcsolatban. Részben eme gyümölcsöző együttműködés keretében a Dudák sörgyár 2019-ben számos új sörféleséggel lepte meg a vásárlóit. Új komlófajták, maláta típusok kerültek be az év sörújdonságaiba, illetve számos új technológiát (pl. hidegen komlózás) alkalmaztak új ízek előállítása érdekében. Mindezen alkalmi vagy állandó választékba kerülő sörtípusok tesztelésében, a túlnyomó többségében pozitív vásárlói visszajelzések begyűjtésében is fontos szerephez jutottak a Jaromírok. Nem csak bízunk benne, de mondhatni biztosan tudjuk, hogy a jövőben a Jaromírok és a Dudák szoros kapcsolata csak még jobban elmélyül, akárcsak a többi sörgyártó partnerek a rakovníki Bakalař, a Chodovar és a Maxmilian sörfőzdék esetében is, melyek sörei az év folyamán Magyarország oly sok részére eljutottak. A sikereinket persze elsősorban a vendégeinknek köszönhetjük, akiknek nem lehetünk eléggé hálásak. Így nincs is más hátra, minthogy a Jaromír valamennyi munkatársa nevében ezúton kívánjak
minden vendégünknek PF 1019-et, Šťastný nový rokot, BÚÉK-ot,
vagy Boldog Új Évet!
A minőségi cseh sörök és kiváló étkek, azaz a Jaromír sörözők, éttermek kedvelőinek!
Békés karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves vendégünknek!
Legyen ez a Karácsony is valódi, nagy betűs ünnep, de utána ismét találjunk rá a hétköznapok ünnepeire is! Mi itt a Jaromirokban, legyen az akár sörpince, sörbisztró vagy templomos ezeket a kis "karácsonyokat" próbáltuk a vendégeinknek elővarázsolni a múltban és tesszük a jövőben is. Még egyszer kívánunk meghitt, békés, örömökben gazdag ünnepeket!
Díszdobozos sörajándék ötletek a Jaromírtól!
Rohamléptekben közeledik a Karácsony, s vele együtt a megszokott,
egyszerre szeretett és rettegett készülődés, ajándékvásárlás. Kit, mivel
lepjünk meg? Szorgosan nyomozunk a neten, fontolóra vesszük a különféle reklámújságokban,
reklámokban szereplő termékeket, hátha így is csökkenthetjük a vásárlás okozta
terheinket. Ahogyan azt a Jaromírok vendégei megszokhatták mi is próbálunk
segíteni egy-egy megfelelő ajándék megtalálásával. És mi is lehetne illőbb
ajándék egy sörszerető rokonunknak, barátunknak vagy éppen saját magunknak,
mint egy díszdobozos köntösbe öltöztetett sörválogatás. Idén minden eddigieknél
bővebb választékot tudunk nyújtani eme finom söröket rejtő díszdobozokból,
persze csak a készlet erejéig. De lássuk is, hogy miből lehet még választani:
Dudák, a pasztörizálatlan!
Napjaink élelmiszeripara nem létezne néhány korszakalkotó elme
és felfedezéseik nélkül. Közülük is kiemelkedik Louis Pasteur francia vegyész illetve
a nevéről elkeresztelt eljárás, a mindenki által jól ismert pasztörizálás
(pasztőrözés). Ez az elsőként 1862-ben sikeresen alkalmazott technika gyökeres
változást hozott az élelmiszerek eltarthatósága, az élelmiszerbiztonság
területén. A sörfőzdék Pasteur felfedezése után szinte azonnal elkezdték alkalmazni
az eljárást, hiszen ennek révén a söreik eltarthatósága a korábbiak
sokszorosára megnövekedett. De mit is jelent a pasztörizálás a sörök esetében?
Nos ez lényegében egy egyszerű lépés: magának a palackozásra / hordóba töltésre
váró sörnek vagy más esetben a már palackozott / bedobozolt sörnek 60 illetve 70
Celsius fokra való felmelegítése, persze csak egy rövid időre (pár percre). Ez
utóbbit alagút, vagy más néven pillanat pasztörizálásnak is hívják. A rövid
folyamat során a főzés, erjesztés, érlelés után a sörben még kis mennyiségben meglévő
élő organizmusok túlnyomó része elpusztul, így a palackban, hordóban
elszaporodva már nem tudják a sört rövid idő alatt tönkre tenni. Ám ennek a
felettébb hasznos technikának a sörök szakértői és a sört szerető fogyasztók
szerint is jelentős ára van. Az így kezelt sörök minősége ugyanis már rosszabb,
mint a pasztőrözés előtti állapotában, ezért a söreik minőségére kifejezetten
kényes, jellemzően kisüzemi sörfőzdék és pl. a Dudák sörfőzde sem alkalmazza ezt
a lépést.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)