Újévi (sör) fogadalmak avagy BÚÉK!

Íme elérkezett az év utolsó napja, így itt az ideje nem csupán az elmúlt esztendő alapos kiértékelésének, hanem az újévi fogadalmainknak is. Bizony, bizony, akár bevalljuk, akár nem ilyenkor mi is számos fogadalmat teszünk a jövőre nézve, melyek nagy részét persze vagy nem tudjuk vagy talán szívünk mélyén nem is nagyon akarjuk betartani. A fogadalmaink egy része az egészségünk megőrzését, jobbítását célozzák. Ezek között alap, hogy szinte mindenki le akar adni jó pár kilót, többet akar mozogni, sportolni, egészségesebben akar táplálkozni (soha többet süteményt!) és így tovább. Megfogadjuk, hogy nem gyújtunk rá, kevesebb alkoholt fogyasztunk, kevesebbet tévézünk, nem hagyjuk, hogy az FB vagy más közösségi portál beszippantson minket. Ehelyett megfogadjuk, hogy többet sétálunk, túrázunk, lelkesebben végezzük az otthoni / kerti munkáinkat. Más fogadalmaink a munkánkkal, karrier céljainkkal kapcsolatosak. Letesszük a tizenöt év óta folyamatosan „tanult” szuahéli nyelvből a vizsgát, elvégezzük a „hogyan legyünk tíz perc alatt multimilliomosok” tanfolyamot, sikeresen befejezzük az aktuális iskolát vagy csak jobban beleássuk magunkat egy-egy szakmai témába. És vannak a magánéletünket, a személyiségfejlődésünket érintő fogadalmaink, melyek révén mindannyian nyugodt, kiegyensúlyozott életet élhetünk, természetesen egy ideális pár vagy családi kapcsolatban. Úgy ám, a fogadalmaink, mint afféle tervek fogalmazódnak meg ilyenkor, az újév közeledtével és ahogyan a régi közmondás tartja: „Amikor egy terv megszületik, Isten elmosolyodik.”


Mi a magunk részéről némi sörrel kapcsolatos fogadalom megtételére bíztatunk mindenkit. Az első fogadalom legyen az, hogy továbbra is fogyasszunk kiváló minőségű, lehetőleg cseh söröket. Persze tegyük ezt mértékletes módon, egészségi állapotunkra maximálisan ügyelve, de azért használjuk ki a sör fizikai és mentális állapotunk erősítéséhez nyújtott segítségét. Második fogadalomként próbáljunk meg inkább társaságban, egy jó vendéglátóhely berkein belül sörözni. Nem az alkoholizmus „melegágya”, nem szimpla „kocsmázás” ha barátainkkal, vagy „csak” embertársainkkal egy légtérben fogyasztunk el egy-egy kiváló cseh sört és / vagy csehes étket ahelyett, hogy otthon nyitogatjuk sorra söreinket, családtagjaink nem feltétlenül legnagyobb örömére. De ha már otthon isszuk a sört, akkor fogadjuk meg, hogy csak minőségi sört viszünk haza, s megadjuk a módját az elfogyasztásukra, odafigyelünk a sör hőmérsékletére, a megfelelő pohár kiválasztására. Összességében fogadjuk meg, hogy megbecsüljük a sörünket, a sörözésünket, mert így megbecsüljük saját magunkat is! Ezzel a mondattal kívánunk mindenkinek sikerekben, cseh sörökben és egészségben gazdag Boldog Új Esztendőt!

Karácsonyi készülődés remek sörajándékokkal és egy kis évértékelés

Villámsebesen közeledünk a karácsonyi ünnepek és az év vége felé. Hamarosan egy olyan év lezárását ünnepeljük, melynek eljövetelére se nem vágytunk, se nem számítottunk. A korábbi COVID sújtotta esztendőket követően mindannyiunkra ráfért volna már egy korlátozásoktól mentes, békés, nyugodt esztendő, ám a nagypolitika szereplői gondoskodtak arról, hogy ismét minden a feje tetejére álljon. Február végén a hazánkkal szomszédos országot, Ukrajnát megtámadta Oroszország, és ez a váratlan háború láncreakciót indított el szinte az egész világon. Valódi gazdasági világháború tört ki, melyben ismét a hétköznapi emberek váltak áldozattá. Az óriási infláció, a termékek, szolgáltatások szörnyű megdrágulása a törékeny családi költségvetéseket veszélyezteti, és mi, hétköznapi emberek semmi mást nem tehetünk csak reménykedünk a háború mielőbbi befejeződésében és a helyzet rendeződésében. A borzalmas alapanyag, termék árrobbanás, a rezsiköltségek őrületes megemelkedése a vendéglátóipart is drámai módon érintette, ám az emberek továbbra is, sőt ebben a háborús korszakban talán még inkább vágynak a jó ételekre, a finom cseh sörökre és a családias hangulatra. Ezt kívánjuk mi Jaromírosok nyújtani, tesszük ezt azért is, mert nap, mint nap tapasztaljuk vendégeink háláját még ha az árak nálunk is követték a jelentős inflációt.


Ám háború ide, háború oda idén is lesz karácsony, és idén is meg fogjuk ajándékozni szeretteinket, barátainkat, hiszen ezzel is szeretnénk kifejezni a hálánkat azért, mert vannak nekünk és segítenek megélni, túlélni még életünk legnehezebb időszakait is. Sőt idén is megajándékozzuk magunkat, hiszen szükség van arra, hogy saját magunkat is kényeztessük, jutalmazzuk. És ilyen ajándékokat akár nálunk a Jaromírokban is fellelhetnek, hiszen ajándék lehet egy-egy remek cseh sör vagy éppen kiváló cseh söröket tartalmazó díszdobozos sörválogatás és pazar ajándék lehet egy komplett cseh sörös-vacsora meghívás. Így ha megakadnánk a karácsonyi ajándékok kiötlésében bátran jöjjenek el hozzánk a Jaromírok bármelyikébe, és mi segítünk! És ha már nálunk járnak, kóstolják meg a strakonicei sörgyár karácsonyi speciális sörét a négymalátás Sváteční Speciál Dudákot, akár a szűretlen csapolt, akár a szűrt üveges változatában!



Miből igyuk a sörünket? I. rész: Bevezető

„Hogy igyuk a sört!?” - így kezdődik egy rövid, a Fővárosi Lapok egyik 1890. évi tavaszi számában megjelent híradás, amely egy mai napig is izgalmas kérdéssel foglalkozik. Hogyan is igyuk a sört, pontosabban miből is igyuk a sörünket? A cikk eme sokakat érdeklő kérdés megválaszolásul egy bizonyos dr. Schultze W., a liesingi (ma Bécs egyik külső kerülete) sörgyár kémikusát hívta segítségül, aki „tudvalevőleg hadat üzent az üvegpohárban kiszolgált sörnek”. A derék osztrák vegyész szerint a nap fénye már öt perc állás után felbontja a folyadékot, így óvakodni kell az üvegtől. A kémikus ezért nem, hogy a fedeles kőkorsókat ajánlja, de egyenesen a legbiztosabb edénynek az aranyozott ezüst korsókat (!) mondja. Ilyen ivóedényekre van szükség ahhoz, hogy „semmi se vegyüljön bele az italba”. Tehát elő a fedeles kőkorsókkal, de még jobb, ha fedeles cinkkorsónk van, sőt a legjobb, ha aranyozott ezüst korsóból sörözünk, mivel „az üveg, porcelán és faedény mit sem ér”.


Nos, attól tartunk, hogy a sör nemigen vált volna a világ legnépszerűbb alkoholos italává, ha Dr. Schultze tanításai valóban komolyan megfontolandóak. Ám szerencsére nem volt és nem is lett igaza a kémikusnak, és az üveg, pontosabban az üvegből készített poharak, korsók igenis megfeleltek a minőségi sörivás elvárásainak is. Ez egyúttal a bolygónk arany és ezüstkészletét is megvédte a végletes megcsappanástól, korsóvá alakulásától.  :) Ám az alap kérdés ettől függetlenül továbbra is fennállt, sőt a napjaink változatos sörválasztéka mellett még nagyobb hangsúlyt kapott. Tehát miből is igyuk a sörünket? Ennek a témának jártunk utána, és a következő hónapok során egy rövidke minisorozat keretében belekukkantunk majd a különféle söriváshoz való edények, poharak, korsók világába. Tesszük ezt azért, mert ahogyan az már előre sejthető, a főbb sörféleségek legmegfelelőbb, az adott sörökben rejlő ízek, aromák legtökéletesebb élvezetéhez leginkább passzoló poharakat igényelnek. Ám ahogyan azt már 1890-ben is megállapították a sörkedvelők:
a rossz sör aranyozott edényben is rossz, míg jó sört nem ronthat el a legátlátszóbb üveg sem!

Jaromírjaink II. rész: A Templomhoz (cseh sörház)

Hajdanában-danában volt egyszer egy Jaromír Sörkert, amely a Városliget szélén egy egyetemi kolesz földszintjén és annak hangulatos udvarán üzemelt, büszkén hirdetve a cseh sörök és finom étkek kiválóságát. Mint egyike a főváros szégyenszemre igen kevés számú szabadtéri sörözőinek a Sörkert jó pár éven át fogadta a kolesz éhes szájai mellett a külső vendégeket is, amíg a mai napig sem éppen érthető módon az egyetem aktuális fura urai a megszűnése mellett döntöttek. Helyén máig nincs semmi, a döntés vesztesei leginkább az egyetemisták és a sörfogyasztók lettek. Ám a Sörkert igen rövid idő alatt áttette székhelyét pár tíz méterrel távolabb, egyenesen a Dürer Kert bejáratához. Itt vette kezdetét a Jaromír Mini Garden pár éves története, amely az egykori hatalmas, értékes ingatlanegyüttes jelenlegi teljes átformálása kezdetén zárásra is kényszerült. Ám olyan nincs, hogy ne legyen feltámadás és természetesen egy új Jaromír beindítása során erős szempont lett a szabadtéri sörözés lehetőségének megteremtése is.

2018-ban vette kezdetét a már korábban is ismert, és korábbi vendéglátóhely múltra visszatekintő söröző-étterem helyiség átalakítása a főváros VIII. kerületében. A Jaromír a Templomhoz egységünk névadója a Lőrinc pap tér egyik oldalán magasodó Jézus szíve-templom impozáns épülete lett. Kialakítása során minden résztvevő bele adott apait, anyait, hiszen a cél egy kiváló minőségű, autentikus cseh hangulatot árasztó söröző-étterem megalkotása volt. A Jaromír a Templomhoz hivatalosan 2018. december 10-én nyitotta meg kapuját. és már a kezdeti vendég visszajelzések is a siker jeleit mutatták. És így is lett. A sörszentély eddigi négy éve alatt visszatérő hívek sokaságát tudta magához csábítani, de ehhez természetesen nem csak a hangulatos, csehes-sörös fotókkal díszített falakra és más színvonalas belső berendezésre volt szükség. A strakonicei Dudák sörfőzde támogatásával, igazi márkasöröző, sörház várja itt a vendégeket, ahol a sörgyár legsikeresebb termékei mellett a rakovníki sörgyár egy-egy terméke is helyet kap. Az öt állandó sör mellett két időnként változó vendégsör elégíti ki a sörisszák szomjúságát. Ám nem csupán a sörök és más italok széles választéka ejti rabul az ide fáradó vendégeket, hanem a konyha kiváló csehes étkei is. Beugorhatunk egy laza déli menüre, vagy akár a délutáni-esti sörünk mellé is választhatunk valami ételfinomságot csalódás nem ér minket. Hermelin, kolbász válogatás, sztrapacska, csülök, hamburger stb…mi szem szájnak ingere…Ugyan belül és tavasztól késő őszig a tér szélén elhelyezett asztaloknál is elfér 90-90 ember, ám kivált egy társaságnak több, mint ajánlott az előzetes helyfoglalás. Mit is mondhatnánk mást, minthogy télen-nyáron irány a Templom, pontosabban a Jaromír a Templomhoz cseh sörház!

Alapinformációk

Cím: 1088 Bp, Lőrinc pap tér
Kapcsolat: +36 70 277 2435// jaromir.templomhoz@gmail.com // FB:
Nyitvatartás: Hétfő – szombat / 12-23 óra
Férőhely: 90 (az előzetes foglalás ajánlott!)
Sör és egyéb italválaszték: 5 állandó sör (jellemzően Dudák 11, Dudák 12, Klostermann hidegkomlós világos, félbarna Klostermann, Otavsky zlaty) és kettő vendégsörcsap // válogatott röviditalok, kisüzemi cseh pálinkák
Ételválaszték: csehes-magyaros meleg konyha, széles ételválaszték
Fizetési lehetőség, egyéb információ: készpénz, kártya
Figyelem! Szervizdíj van!
Egyedi, különleges információ: a pincébe vezető lépcsők a mozgássérültek számára nehézséget okozhatnak.