Ahogyan azt már a Jaromír sörözők honlapjának hű olvasói is tudják,
minden év augusztusában, így idén is a sörös cikkek szerzője elvonul jól, vagy
kevésbé jól megérdemelt szabadságára. Egy hónapon át így nem jelenik meg több
írás, ám ez nem jelenti azt, hogy ne a finom cseh söré lenne a főszerep, sőt! A
Jaromír Sörpince hétfőtől péntekig továbbra is várja a pincehűvösre vágyó sörrajongókat,
a Mini Gardenben hat napon át öt csapon keresztül töltik tele korsóinkat,
miközben a Dürer Kert impozáns fáiban gyönyörködhetünk, de ne feledkezzünk meg a
Márvány utca Jaromír Sörbisztrójáról és persze a szintén a romantikus hangulatú
Lőrinc pap tér Jaromírjáról sem.
A minőségi cseh sörök és kiváló étkek, azaz a Jaromír sörözők, éttermek kedvelőinek!
Cseh sörökben gazdag nyarat kívánunk!
Vidd haza az élvezeteket!
Kezdjük egy kis gondolat kísérlettel! Képzeljük el, hogy
éppen egy meleg nyári nap van, ledolgoztuk a napi 8-10 óránkat, már egy korsó
sör gondolata is kínzó gyönyörrel tölt el minket, ám hétköznap lévén sajnos
nincs időnk hosszabban időzni egyik kedvenc sörözőnkben se. Talán egy pofa sör
még belefér, de lehet, hogy annyi sem. Nagyot sóhajtva már éppen lemondanánk a
(s)örömünkről, hiszen vár haza a család, vagy éppen a hétköznapi második-harmadik
műszak. Ám nincs semmi veszve, hiszen a kedvenc sörözőnkben nem csupán helyben
ihatjuk kedvelt cseh sörünket, hanem haza is vihetjük őket, méghozzá erősen
kedvezményes áron! Ugye, hogy jól hangzik ez a történet? Nos ez, mint sokan
tudják nem mese, hanem a valóság! Persze ebben a sörözőben, nevezzük egyszerűen
csak Jaromírnak, nem kommersz, akárhol is megvásárolható sörökkel lepik meg a
vendégeket, hanem a máshol alig vagy egyáltalán nem kapható cseh finomságokkal.
Tehát válasszuk akár a Jaromír Sörbisztrót, a Sörpincét, a
Mini Gardent vagy akár a Jaromír a templomhoz nevezetű étterem-sörözőnket a
cseh sörök széles választékából, a Dudák, Bakalař-Černovar, Chodovar sörök
szinte teljes szortimentjéből szemezgethetünk, s vihetjük otthonunkba. S mivel
már így adott a lehetőség, miért vásároljunk nagyüzemi átlagos, „olcsóságot”,
ha van rá módunk, hogy akárcsak egy üveg remek Dudákot, félbarna Klostermannt,
hidegen komlós Bakalařt, palackban utóérlelt Chodovart, remek pilseni jellegű
Otavsky Zlatyt vagy éppen barna Černovart is magunkkal vihetünk? Sőt az
említett három sörgyár termékein túl időnként olyan sörökre is bukkanhatunk,
mint a füstös Eggenberg barna, vagy a pardubicei Taxis! Ugye mennyire
kecsegtető? Mi a betérő vendégeinket természetesen nem nyaggatjuk ezzel a
lehetőséggel, ám egy-egy feliraton vagy akár az itallapon ott áll a
tájékoztatás! Vidd haza magaddal az élvezeteket! Az elviteles söreinket kérjék
a kollégáinktól, akik szakavatott tanácsokkal is ellátják Önöket a sörök
kiválasztását illetően. Szép nyarat és sok finom cseh sört kívánunk
mindenkinek!
A keserűség gyönyöre, avagy a komlófajtákról röviden
A söröket nem kedvelő embertársaink rendszerint azzal az
indokkal utasítják el a sörfogyasztást, hogy nem szeretik a keserű ízt, ám
érdekes módon sokan közülük előszeretettel esznek grépfrútot, étcsokoládét,
vagy éppen napi rendszerességgel isznak kávét esetleg kesernyés gyógyteát. Mindez
azt jelzi, hogy két keserű íz között is hatalmas különbség van, és az egyes
kesernyés ízt vagy kedveljük, vagy ki nem álljuk. Ez persze abból is adódik,
hogy maga a keserű íz nem önmagában jelentkezik, hanem egy komplex aroma alkotórészeként.
A sörök fontos összetevője a komló, amely biztosítja az ital kesernyésségét, a gyanta,
olaj, csersav, stb. tartalmával a sör zamatát, s egyben gátolja az ital idő
előtti megromlását. A sörfőzdék, köztük is elsősorban főleg a kísérletező kisebbek,
persze folyamatosan keresik az újdonságokat, az új aromákat, ezért
természetesen nem csak egyféle komlót használnak a sörökhöz, hanem a
növénynemesítők által megalkotott sokféle komlófajták széles választékából válogatnak.
Más komló kell és használatos a láger söröknél, és más mondjuk egy IPA-nál vagy
APA esetében. Lássunk most néhány példát a leggyakrabban használt komlófajtákra.
Az általunk leginkább ismert cseh láger sörökhöz a világszerte
elterjedt Saaz, vagy más néven žateci komlót használják. Ennek aromáját
élvezhetjük a legtöbb cseh sörben, ám manapság Csehországban több más
komlótípust is megalkottak. Az egyik a pilseni típusú sörökhöz használt Saaz late,
a másik a Sládek, a harmadik a Premiant. Egy egészen új fajta a Saaz és a
Sládek keresztezéséből származó Bohemie, melyet a strakonicei Dudák új, ünnepi
sörében most meg is ízlelhetünk. Végezetül egy aránylag új cseh komlótípus az
enyhén citrusos jellegű Kazbek, mely elsősorban utó-, hidegkomlózáshoz
használnak előszeretettel. Ezen cseh fajták mellett a további, láger sörökhöz világszerte
termesztett és használt komlótípusok közül megemlítenénk a Crystalt, a Hersbruckert,
a Libertyt, a Saphirt, a Traditiont vagy éppen a Magnumot. Ennyit a lágerekről,
de nézzük még meg röviden, hogy milyen főbb komlófajtákat használnak a
felsőerjesztésű söröknél. A pale ale vagy IPA sörök kedvelt citrusosan keserű
komlófajtái az Amarillo, a Cascade, a Citra, vagy a Centennial. Trópusi
gyümölcsös aromajegyekkel rendelkezik többek között az Azacca, a Mosaic és számos új zélandi, illetve amerikai fajta. Klasszikus angol komlófajta a Fuggle melyet
szinte bármely sörhöz használhatnak. De nem is folytatjuk tovább, hiszen
mintegy 100 különféle komlótípust használnak jelenleg a világban és megannyi új
kerül még a közeljövőben kinemesítésre. A lényeg, hogy érdemes a különféle
komlótípusok világában elmerülni, hiszen a végén kiderülhet még egy sört nem
kedvelő számára is, hogy az adott komlókeserűség igazán élvezetes!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)