Cseh sörökben gazdag nyarat kívánunk!


Ahogyan azt már a Jaromír sörözők honlapjának hű olvasói is tudják, minden év augusztusában, így idén is a sörös cikkek szerzője elvonul jól, vagy kevésbé jól megérdemelt szabadságára. Egy hónapon át így nem jelenik meg több írás, ám ez nem jelenti azt, hogy ne a finom cseh söré lenne a főszerep, sőt! A Jaromír Sörpince hétfőtől péntekig továbbra is várja a pincehűvösre vágyó sörrajongókat, a Mini Gardenben hat napon át öt csapon keresztül töltik tele korsóinkat, miközben a Dürer Kert impozáns fáiban gyönyörködhetünk, de ne feledkezzünk meg a Márvány utca Jaromír Sörbisztrójáról és persze a szintén a romantikus hangulatú Lőrinc pap tér Jaromírjáról sem.


Ha valaki pedig Strakonice, a Dudák sörök forrása felé veszi nyáron az irányt az feltétlen látogasson el a sörgyár kóstoló termébe, a gyár előtti boltba, vagy éppen az Otava partján működő szabadtéri sörözőbe. Sőt, amennyiben augusztus 24-ére időzíti a strakonicei tartózkodását, részt vehet a gyár fennállása 370. évfordulója alkalmából rendezendő ingyenes, zenében, táncban gazdag sörfesztiválon is, ahol a délelőtt folyamán akár szabad sörgyár látogatás keretében megismerkedhet kedvenc söre készítésének rejtelmeivel. Legyen hát ennyi, az író is elvonul egy kicsit kiélvezni a gyorsan elmúló nyár melegét és a finom cseh sörök hűvösét. Kívánok mindenkinek szép nyarat, habbal ékesített korsó Dudákokat, Bakalařokat, behűtött üvegű Pražačkákat, Černovarokat vagy már cseh sörfinomságokat! Na zdraví, azaz egészségükre! (Munkácsi Zsolt)

Vidd haza az élvezeteket!


Kezdjük egy kis gondolat kísérlettel! Képzeljük el, hogy éppen egy meleg nyári nap van, ledolgoztuk a napi 8-10 óránkat, már egy korsó sör gondolata is kínzó gyönyörrel tölt el minket, ám hétköznap lévén sajnos nincs időnk hosszabban időzni egyik kedvenc sörözőnkben se. Talán egy pofa sör még belefér, de lehet, hogy annyi sem. Nagyot sóhajtva már éppen lemondanánk a (s)örömünkről, hiszen vár haza a család, vagy éppen a hétköznapi második-harmadik műszak. Ám nincs semmi veszve, hiszen a kedvenc sörözőnkben nem csupán helyben ihatjuk kedvelt cseh sörünket, hanem haza is vihetjük őket, méghozzá erősen kedvezményes áron! Ugye, hogy jól hangzik ez a történet? Nos ez, mint sokan tudják nem mese, hanem a valóság! Persze ebben a sörözőben, nevezzük egyszerűen csak Jaromírnak, nem kommersz, akárhol is megvásárolható sörökkel lepik meg a vendégeket, hanem a máshol alig vagy egyáltalán nem kapható cseh finomságokkal.


Tehát válasszuk akár a Jaromír Sörbisztrót, a Sörpincét, a Mini Gardent vagy akár a Jaromír a templomhoz nevezetű étterem-sörözőnket a cseh sörök széles választékából, a Dudák, Bakalař-Černovar, Chodovar sörök szinte teljes szortimentjéből szemezgethetünk, s vihetjük otthonunkba. S mivel már így adott a lehetőség, miért vásároljunk nagyüzemi átlagos, „olcsóságot”, ha van rá módunk, hogy akárcsak egy üveg remek Dudákot, félbarna Klostermannt, hidegen komlós Bakalařt, palackban utóérlelt Chodovart, remek pilseni jellegű Otavsky Zlatyt vagy éppen barna Černovart is magunkkal vihetünk? Sőt az említett három sörgyár termékein túl időnként olyan sörökre is bukkanhatunk, mint a füstös Eggenberg barna, vagy a pardubicei Taxis! Ugye mennyire kecsegtető? Mi a betérő vendégeinket természetesen nem nyaggatjuk ezzel a lehetőséggel, ám egy-egy feliraton vagy akár az itallapon ott áll a tájékoztatás! Vidd haza magaddal az élvezeteket! Az elviteles söreinket kérjék a kollégáinktól, akik szakavatott tanácsokkal is ellátják Önöket a sörök kiválasztását illetően. Szép nyarat és sok finom cseh sört kívánunk mindenkinek!

A keserűség gyönyöre, avagy a komlófajtákról röviden


A söröket nem kedvelő embertársaink rendszerint azzal az indokkal utasítják el a sörfogyasztást, hogy nem szeretik a keserű ízt, ám érdekes módon sokan közülük előszeretettel esznek grépfrútot, étcsokoládét, vagy éppen napi rendszerességgel isznak kávét esetleg kesernyés gyógyteát. Mindez azt jelzi, hogy két keserű íz között is hatalmas különbség van, és az egyes kesernyés ízt vagy kedveljük, vagy ki nem álljuk. Ez persze abból is adódik, hogy maga a keserű íz nem önmagában jelentkezik, hanem egy komplex aroma alkotórészeként. A sörök fontos összetevője a komló, amely biztosítja az ital kesernyésségét, a gyanta, olaj, csersav, stb. tartalmával a sör zamatát, s egyben gátolja az ital idő előtti megromlását. A sörfőzdék, köztük is elsősorban főleg a kísérletező kisebbek, persze folyamatosan keresik az újdonságokat, az új aromákat, ezért természetesen nem csak egyféle komlót használnak a sörökhöz, hanem a növénynemesítők által megalkotott sokféle komlófajták széles választékából válogatnak. Más komló kell és használatos a láger söröknél, és más mondjuk egy IPA-nál vagy APA esetében. Lássunk most néhány példát a leggyakrabban használt komlófajtákra.



Az általunk leginkább ismert cseh láger sörökhöz a világszerte elterjedt Saaz, vagy más néven žateci komlót használják. Ennek aromáját élvezhetjük a legtöbb cseh sörben, ám manapság Csehországban több más komlótípust is megalkottak. Az egyik a pilseni típusú sörökhöz használt Saaz late, a másik a Sládek, a harmadik a Premiant. Egy egészen új fajta a Saaz és a Sládek keresztezéséből származó Bohemie, melyet a strakonicei Dudák új, ünnepi sörében most meg is ízlelhetünk. Végezetül egy aránylag új cseh komlótípus az enyhén citrusos jellegű Kazbek, mely elsősorban utó-, hidegkomlózáshoz használnak előszeretettel. Ezen cseh fajták mellett a további, láger sörökhöz világszerte termesztett és használt komlótípusok közül megemlítenénk a Crystalt, a Hersbruckert, a Libertyt, a Saphirt, a Traditiont vagy éppen a Magnumot. Ennyit a lágerekről, de nézzük még meg röviden, hogy milyen főbb komlófajtákat használnak a felsőerjesztésű söröknél. A pale ale vagy IPA sörök kedvelt citrusosan keserű komlófajtái az Amarillo, a Cascade, a Citra, vagy a Centennial. Trópusi gyümölcsös aromajegyekkel rendelkezik többek között az Azacca, a Mosaic és számos új zélandi, illetve amerikai fajta. Klasszikus angol komlófajta a Fuggle melyet szinte bármely sörhöz használhatnak. De nem is folytatjuk tovább, hiszen mintegy 100 különféle komlótípust használnak jelenleg a világban és megannyi új kerül még a közeljövőben kinemesítésre. A lényeg, hogy érdemes a különféle komlótípusok világában elmerülni, hiszen a végén kiderülhet még egy sört nem kedvelő számára is, hogy az adott komlókeserűség igazán élvezetes!