Éljen szeptember 27. a Cseh Sör Napja!

Szinte már csak pár óránk van hátra az idei nyárból, hiszen a soron következő hétvégétől nem csak naptár szerint, de az időjárás tekintetében is beköszönt a hűvös ősz. De ez minket nehogy eltántorítson a sörök fogyasztásától, hiszen a hűvösebb idő meghozza kedvünket az alkoholban erősebb, testesebb komló-maláta alapú itókák iránt. Már csak azért se riadjunk rögtön vissza a sörivástól mert szeptember 27-én, Szent Vencel, többek között a sörfőzők védőszentjének napján ünneplik a Cseh Sör Napját (Den Českého Piva). Persze egy valamirevaló cseh polgárnak nem kell semmiféle külön nap ahhoz, hogy kedvelt sörét elfogyassza, de immáron nyolc évvel ezelőtt a Cseh Sörfőzdék és Malátaházak Szövetsége mégis ünnepnappá nyilvánította Szent Vencel napját, akinek életéről, fontosságáról már több korábbi cikkünkben is írtunk! Aki érdeklődik irántuk az keressen rá a bal oldali Keresés ebben a blogban felirat alatt!


A cseh sör napja révén nyert ünnepi időszak időközben immáron nem is csak napra, hanem egy egész hétre nyúlik, így idén már szeptember 23-tól egészen 30-ig tart. Ez alatt az idő alatt számos kis és nagy sörfőzde (Starobrno, Svijany, Kyjovsky, Chodovar, Chomout stb.) speciális Szent Vencel sörrel lepi meg a fogyasztóit és igen nagy számú vendéglátóhely veri csapra eme ünnepi söröket. A Jaromír Sörözőinkben is már csapra vertük a Strakonicei Sörgyár idei Szent Vencel sörét, mely gyors ütemben fogy így érdemes minél előbb elcsapni egy-két korsóval belőle. Ünnepeljük hát együtt, akár már ma is a Cseh Sör Napját, és Szent Vencelt a sörfőzők védőszentjét!

Jaromír Pivotéka és a Szent Vencel napi Dudák

Aki az elmúlt napokban a Lőrinc pap teret élettel betöltő Jaromír a Templomhoz sörházunknál, éttermünknél járt az a pincelejárótól balra egy új szolgáltatásunkat fedezhette fel. Ez pedig nem más, mint egy sörbolt, cseh néven, illetve Pivotéka. Mint azt szinte mindenki tudja a pivo szó a sört jelenti, míg a téka szó eredendően a görög theke szóból származik, és innen került számos nyelvbe, gondoljunk akár a közismertebb bibliotékára, azaz könyvtárra. Jelentése: tartó, így a könnyen megfejthető, hogy maga a pivotéka egy sörtartó, azaz egy hely, ahol remek söröket tartunk persze csak addig amíg a lelkes vevők fel nem kapják és haza nem viszik őket. 

 

A mi Pivotékánk cseh sör szortimentje főleg a megszokott strakonicei, rakovníki sörgyárak mellett a březnicei és humpoleci sörgyár termékeire alapul, így megtalálhatjuk a Dudák, Klostermann, Bakalář, Černovar, Bernard és Herold söröket is. De a sörboltunkban nem álltunk meg a cseh söröknél, így számos más nemzet sörét is hazavihetjük. Így lecsaphatunk egy remek DAB Radeberger, Erdinger, Kilkenny vagy más sörkülönlegességre. A Pivotékánk sikerét a pazar választék mellett a kedvező árak is biztosítják. De a sörboltban nem csupán sörre bukkanhatunk. Kétféle színben és különböző méretben szert tehetünk egy kiváló minőségű Jaromír pólóra is, ezzel fejezvén ki lelkes törzsvendég mivoltunkat. Otthoni piknikre, baráti sörözésre pedig akár sörcsapot és hordós sört (Dudák, Bakalář, Otavsky zlaty vagy Klostermann) is vásárolhatunk így otthon is kiélvezhetjük a csapolt sör élményét! Mindenkit várunk szeretettel akár már csak egy-egy hazaviendő sör erejéig is!

És még egy fontos közlemény! E hétvégétől már csapolt formában mindkét Jaromírunkban kapható lesz a strakonicei sörfőzde idei Szent Vencel-napi söre. Eme sörspecialitás egy napjainkban újrafelfedezett Gaia (Földanya) nevet viselő komló érlelés közbeni hozzáadásával (hideg komlózás) készült. A nedű kellemesen markáns keserű ízű, 5 %-os alkoholtartalomú. Csak a limitált készlet erejéig kóstolható!

Tíz éves az Otava aranya (Otavský zlatý) !

Valljuk be őszintén, szeretjük az évfordulókat, kivált, ha kellőképpen kerekek. Valahogy egészen már érzés volt a tizedik, huszadik, harmincadik stb. életévünket betölteni, mint pl. az egyel előttit vagy az egy esztendővel utána következőt. Ez a fajta ösztönös „számmisztika vezérelte” érzést nem csak az élők esetében tapasztalhatjuk, hanem tárgyak, események stb. vonatkozásában is. Így nem csoda, hogy mind a strakonicei Dudák Sörgyár dolgozói, mint az ott készülő sörök lelkes fogyasztói idén kitörő örömmel és büszkeséggel ünneplik együtt az egyik legkiválóbb sörük az Otavský zlatý tizedik „születésnapját”!


Bizony, bizony, immáron tíz éve, hogy eme sörféleség meglátta a napvilágot, és elnyerte az Otava aranya nevet. A névválasztás háttérében leginkább a sörgyár mellett végigfutó, Strakonice városát kettészelő Otava folyón egykor serényen űzött munkálkodás, az aranymosás állt. A mára jobbára szabályozott, gátakkal szakaszokra szabdalt folyó, amely persze egy-egy viharos napot követően képes egy kis „vadulásra” is, az idők kezdete, de legalábbis a Šumava hegység mai formájának elnyerése óta hordja a különféle ércekben, nemesfémekben is gazdag hordalékát az alacsonyabb térszínek felé. Az itt élők már ideje korán felfedezték a folyó hordta üledékben a kis aranyszemcséket és annak nagy értékét, így az évszázadok során sokan próbálták kinyerni a víz szállította rögöket, szemcséket, csillámokat. Mára ez a foglalatosság csaknem teljesen eltűnt ám egy évtizeddel ezelőtt az Otava folyó vize más drága kincs, az Otava aranya nevezetű sör születéséhez járult hozzá. Az Otava aranyából azóta mintegy 8 millió korsónyi tűnt el a szomjas cseh torkokban, de büszkén mondhatjuk, hogy a sör magyar rajongói is kitettek magukért. A kellemesen kesernyés, tartalmas pilzeni típusú sörnek a gyár szerencsére még hosszú éveket szán így bizton mondhatjuk, hogy lesz még alkalmunk kivenni a részünket a következő 8 millió korsó elfogyasztásában!

Rakovník, egy átlagos cseh város, nem átlagos sörrel

Prágától légvonalban félszáz kilométerre nyugatra fekszik Rakovník, ez a nyugodt vidéki városka, mely a történelemben ugyan soha nem töltött be kiemelkedő szerepet, ám mégis a maga nemében meghatározó szerepet töltött és tölt be szűkebb-tágabb térsége életében. A település neve természetesen ismerősen csenghet a Jaromír sörözők vendégei számára hiszen a Bakalář, Černovar és Pražačka sörök szülőhelyéről van szó, így érdemes egy kicsit jobban megismernünk magát a városkát. 

Rakovnik alapvetően magán hordozza a kisebb cseh városok szinte valamennyi ismertetőjelét, mondhatni maga a tipikus cseh kisváros. A településen megtalálhatjuk a nagyobbacska, itt éppen kifejezetten hosszan elnyúló (400 m) főteret az egykori középkori városmag közepén, a hajdani városfal maradványait, a szépen fennmaradt városkapu tornyokat (Magas-, és Prágai), az impozáns tornyos városháza épületet, a pazar templomot (Szent Bertalan-templom), a főtéren körben egykori kereskedőházak, iparosok műhelyek mára jobbára üzletekké átalakított sorát, valamint a hajdan volt zsidónegyedet. És mindezeken túl természetesen nem hiányozhat a város rangját is mutató sörgyár sem, amely szerencsére sok cseh társával ellentétben itt túlélte az elmúlt évszázad viharait is. A középkori városmagot természetesen itt is egy újabban épült házakból épült lakónegyed és a városka tizenhatezres lakosa jelentős részének munkát adó ipartelep veszi körül. És természetesen Rakovníkban is találhatunk egy várost kettészelő vízfolyást, az időnként szeszélyes Rakovníki patakot. Mint láthatjuk Rakovník egy tipikus cseh városka, amely azonban az itt készülő kiváló sörök miatt mégis nemzetközi hírre tett szert. Ha valaki Prágából Karlovy Vary felé utazik eme kedves kisváros felkeresését csak ajánlani tudjuk.