Nyári Dudák a Csapoláson és a "Templomos Jaromírban"!

Így ebben a hőségben azt hiszem nem árulok el nagy titkot: itt a nyár. Amíg alig egy hónappal ezelőtt még a rendkívüli hűvösre panaszkodhattunk, ezen a héten újabb hőmérsékleti rekordok dőltek meg. A nagy különbség az, hogy ezúttal éppen az eddigi maximumok bizonyultak legyőzhetőknek. Ám a hőingásoktól és extrém hőhullámoktól függetlenül szeretjük a nyarat, nem utolsósorban azért is, mert ilyenkor a sörgyárak elő-előrukkolnak valami évszakhoz passzoló különlegességgel. Ezúttal a strakonicei Dudák Sörgyár készítette el a nyári sörét (Dudák Letní), amely magán hordozza az évszakhoz passzoló sörök valamennyi jellemzőit.

Az alkoholtartalom nem magas (3%), ámde ez a mennyiség kellőképp elegendő lehet a forróságban, hiszen ki szeret másnaposságtól szenvedni a 30-40 fokos hőségben. A lényeg úgyis az ízhatás és ebben az esetben a kellemes maláta édesség mellett a finom trópusi gyümölcs és dinnye aromáról a Mandarina Bavaria, a Fuggles és az Enigma komlók gondoskodnak. A nyári Dudák kellőképpen itatja magát így garantálja, hogy elegendő folyadékot vigyünk be szervezetünkbe a mostani meleg napokon. A korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló idényjellegű finomságot a Jaromír a Templomhoz nevezetű egységünk mellett akár a holnapi napon megrendezésre kerülő Csapolás! Minifesztiválunkon is megkóstolhatják a Jaromír OpenRoad Bázisra látogató vendégeink. Így mindenkit csak bíztatni tudunk a kellemes zenei hátterű, felettébb családias rendezvényünkön való részvételre. Jöjjenek, gyertek Dél-Budára, a Harley-Davidson Márkakereskedés udvarára!

Vár rátok a „Csapolás!”: minifesztivál Újbudán!

Itt a nyár, a hangulatos szabadtéri sörözések, fröccsözések, koncertek és a mindezeket ötvöző fesztiválok időszaka. Szerte az országban egyre több lehetőségünk adódik önfeledt szórakozásra, ellazulásra melyre már oly sokan, oly régóta vártunk. Mi Jaromírosok is szeretnénk hozzájárulni a nyár örömeihez ezért június 25-én 16 órától 23 óráig a gazdagréti Open Road Bázisunkon egy különleges mini sörfesztiválra várjuk vendégeinket. A különlegesség mind a megkóstolható italokban, vendégsörökben, mind a késő délutáni-esti külön programokban megmutatkozik. Ezen a napon a klasszikus cseh láger sörválasztékunk német búza és pils (Erdinger) valamint magyar kisüzemi sörökkel (Békésszentandrási főzde) bővül, de lesz itt whisky és borbár is. Fontos megjegyeznünk, hogy június 25-én nincs meccs! Ezen a napon a labdarúgó EB rajongóinak nem kell kedvenc időtöltésükről lemondaniuk, hiszen fesztiválunk pont a csoportmeccsek és a nyolcaddöntők közötti szünetre esik.

Nincs fesztiválprogram egy jó kis koncert nélkül így természetesen nálunk is hangsúlyos szerepet kap a zene. 17 órától Indian Joe, a nagybetűs utcazenész játszik, majd 19.30-tól Fekete Jenő és a Chuck Berry Rock ’N’ Rollers biztosítják a kiváló hangulatot. Ha valaki nem tudná Fekete Jenő a hazai bluesélet egyik kiemelkedő alakja, igazi „nagyöregje”, aki zenekarával ezúttal az 50-es évek Amerikájába repít el minket. De a lényeg maga a helyszín, a Harley-Davidson Márkakereskedés hangulatos udvara fővárosunk XI. kerületében a Neszmélyi köz 3. szám alatt. Fiúk, lányok, családok – készüljetek! A jövő héten pénteken vár rátok a Csapolás!

 


 

Foci EB a Jaromírokban!

Már csak pár óra és kezdetét veszi a 2020-as…akarom mondani a járvány miatt 2021-es Labdarúgó Európa-bajnokság! Három év elteltével végre újból rangos nemzetközi foci kupát követhetünk figyelemmel. Külön öröm, hogy a magyar válogatott is részt vesz a viadalon, még akkor is, ha a világbajnokkal és az előző Európa bajnokkal megtűzdelt „halálcsoportból” (Franciaország, Portugália és Németország) vajmi kevés esélye van a fiainknak továbbjutnia. De ne adjunk fel semmit se előre, hajrá magyar csapat!


Ma este 21 órakor a Törökország-Olaszország rangadóval kezdődik a várva várt eseménysorozat, és ezzel beindul a foci dömping. A csoportkörök során (legalábbis az első két körben) naponta három meccset is végigizgulhatunk, majd a találkozók gyakorisága ugyan egyre csökken, de az izgalom tovább fokozódik, ahogyan gyors léptekben közeledik a július 11-én megrendezésre kerülő döntő! A lényeg a lényeg, a következő hónap valamennyi fociszerető női és férfitársunk régóta várt ünnepe lesz és eme ünnep fényét mi Jaromírosok szeretnénk tovább emelni. Ezért a kedves vendégeink mind a négy Jaromír söröző-éttermünkben, azaz a Pincében, a Sörbisztróban, a Templomban valamint a ropogósan friss Open Road Bázis teraszán is nyomon tudják követni a mérkőzéseket. Reméljük minél többen látogatnak el hozzánk egy kis „meccsezésre”, hiszen jól tudjuk: a közös szurkolás sokkal élvezetesebb, mint az otthoni készülék előtti magányos focinézés. Nem beszélve a remek cseh söreinkről és meccs alatti ennivalóinkról. Azért előre szólunk, helykapacitásunk korlátozott így érdemes előre helyet foglalni, de legalábbis egy rövid érdeklődő telefont megejteni! Hajrá futball EB, hajrá magyar válogatott!

Nagy kedvencünk: a Bakalář korsó!

A kulturált, hozzáértő sörözéshez olyan látszólag jelentéktelenebb kellékek is hozzátartoznak, mint a sörtípushoz illő, mind az őt tartó kéznek, mind a szájnak élvezetet okozó korsók, poharak. Nem csoda, hogy a minőségi sörfőzdék, sörgyárak kiemelt figyelmet szentelnek az egyszerre egyedi és funkciójában is tökéletesen megfelelő üvegárú kiválasztására, megtervezésére, egyedivé alakítására. Sok esetben a külön, csak a gyár számára készített egyedi korsó szinte ugyanannyira szimbólummá válhat, mint a sör maga. A Jaromír sörözőkben is számtalan pohár, korsó megfordult már a kezünkben, de közülük is kiemelkedik egynéhány. Ezek között is az egyik legújabb kedvencünk a újragondolt Bakalář korsó, melynek láttán nincs olyan sörszerető ember aki ne kapna kedvet egy jó rakovníki sör elfogyasztásához.


A rakovníki sörgyár pár évvel ezelőtti design váltásáról egy régebbi cikkünkben már írtunk. Lásd: Bakalář új köntösben. (http://jaromir68.blogspot.com/2018/01/a-bakalar-uj-kontosben.html) Az akkori, Miroslav Ježek grafikusnak köszönhető design változás hozadéka egyebek között az új korsó kialakítása is, amely mondhatni igazán pazarra sikerült. A klasszikus, közkedvelt gömbölyű korsó alak a kör alakú bemélyedésekkel elöl sima felületűre változik, így biztosítva kellő helyet az egyedi betűtípusokkal írt informatív szövegeknek. Rövid pár szavas leírások, melyek minden fontosat elárulnak magáról a sörről. Lássuk hát, hogy mit is. 1454, a dátum azt az időpontot jelzi, mikor Rakovník, a város megkapta a sörfőzési jogot, így a polgárok nekiláthattak, a később Prágát is meghódító söreik elkészítéséhez. A Bakalář szót, azaz a sörmárka nevét követően pedig egy kis versikeként következik az alábbi felirat: „Nádherné aroma”, žetelná chmelová hořkost, plná chut’, hustá pevná pěna, magyarul csodálatos aroma, a megkívánt komló keserűség, telt íz, vastag tartós hab…összességében pedig a konklúzió: je těžké odolat…azaz nehéz neki ellenállni! És ez így is van, bizony nehéz ennek a Bakalář sörrel teli korsónak ellenállni, így ne is tegyük! Ragadjuk meg akár a Jaromír pincében, sörbisztróban vagy akár a Jaromír Open Road Bázison és kortyoljunk belőle egy nagyot! Egészségetekre!