Fesztivál az Alpokban!

Élni tudni kell és az élethez hozzátartozik bizony az is, hogy időnként kiengedjük a feszültséget, baráti, szomszédok, ismerősök közötti csevelyek mentén átadjuk magunkat egy kis gasztronómiai élvezetnek is. Ez jutott eszembe mikor pár nappal ezelőtt a „haldokló nyugat” egyik távoli szegletében, az ausztriai Damüls kicsiny falujában, szombat napközben a helybeliek egy kis street food fesztivált rendeztek. Ez a több mint 1400 méter tengerszint feletti magasságon fekvő falucskát ugyan mindössze 350 lakos lakja, ám a gyönyörű természeti környezet, a vorarlbergi Alpok nyáron is vonzó, télen pedig igazi mágnesként csalogató síparadicsoma sokakat buzdít a felkeresésre.


De mondhatnánk, hogy mi közünk is van ahhoz, hogy az itt élők és a turisták miként is töltötték el ezt a gyönyörű fesztivál napot? Nos a minket már jobban ismerők, a blogunkat nyomon követők tudhatják, hogy a Jaromír már étlépte a határt és a remek cseh sörök értékesítésével a sógoroknál is foglalkozunk. Az ausztriai Jaromír (https://www.jaromir68.com) egyre ismertebb, és a pozitív hírünket mi sem bizonyítja jobban, minthogy a damülsi fesztivál szervezői közvetlenül minket kerestek meg az esemény söreinek biztosítására. Így bekövetkezett, ami eddig még nem volt: egy magyar gyökerű cég Ausztriában cseh sörökkel lepte meg a helyieket! 😊 Számunkra már nem ez volt az első ausztriai tapasztalás a szabadtéri értékesítés terén, de a fogadtatást látván bizton állítjuk, hogy nem is lesz az utolsó! A jövőben is igyekszünk a hasonló felkéréseknek eleget tenni!


Ám az ausztriai hírek mellett ezt se feledjétek! Már csak pár nap és zárunk a Római parton! Október elsején azaz most vasárnap lesz idén az utolsó alkalom arra, hogy a Dunapart közvetlen közelségében élvezhessük ki a cseh söröket és finom étkeket az indián nyár kellemes melegében! Gyertek, gyertek!
 

Újra nyitva a Sörpince a megújuló Csengery utcában!

Meghalt a király, éljen a király! Így jelentették be egykoron a korábbi brit uralkodó elhunytát és az új király hatalomra emelkedését, és most mi is így teszünk. Tesszük ezt azért, mert már csak egy rövid ideig, szeptember végéig várja vendégeit a Jaromír a Rómain. Bizony lassan, de biztosan vége a nyárnak és a későig elnyúló melegebb időjárásnak, így hamarosan zárjuk a kapuit, ám cserébe már e hét elejétől újranyitottuk a Jaromír Sörpincét a Csengery utcában.

Aki a napokban hozzánk jön, az utcába fordulva nem kis meglepetésre némileg kísérteties, kihalt kép tárul elé, de ez ne riasszon el senkit! Nem egy katasztrófa, posztapokaliptikus vagy éppen zombi film forgatása zajlik, hanem valami ennél jóval fontosabb történik. A kerület önkormányzata ugyanis mindenki nagy örömére hozzáfog az utca alapos felújításához, melynek köszönhetően a már igencsak elhanyagolt Csengeryből egy igényes, kulturált belvárosi közterület jön létre. Az eddigi kaotikus parkolási viszonyok helyett, egyik oldalon párhuzamos, a másik oldalon ferde parkolóhelyeket jelölnek ki, megújul az útburkolat és a járda is, valamint telepített konténeres fák is helyet kapnak a parkolóhelyek között. Ez a terv és reményeink szerint a következő hónapban sikeresen teljesül, ám mindez persze egy kis kellemetlenséggel is jár. Az építkezés ideje alatt bizony elő-előfordulhat hogy egy kicsit nehézkesebb lesz a sörözőnk megközelítése. Ám ne feledjük, hogy az esetleges kellemetlenséget a sörözőnkben belépve könnyen kárpótolni fogjuk remek cseh söreinkkel és egyéb italainkkal, valamint az ízletes sörkorcsolyáinkkal! Így együtt küzdjük le a következő, gyorsan elszálló pár hónapot azért, hogy 2024-ben már egy vadonatúj utcai környezet egyik éke lehessen a Jaromír Sörpince! Sörre fel!


Udvarszentelés és Dočesná sikerek a Bakalář háza tájékán

Az észak-nyugat csehországi Žatec városkában, a cseh komlótermesztés fővárosában, a cseh sör szerelmesei Mekkájában, vagy éppen Medinájában minden év szeptemberében megrendezésre kerül a Žatecká Dočesná nevet viselő sör-, gasztro- és kulturális fesztivál. Az idén immáron 66. alkalommal lezajló, jelentős tömegeket vonzó esemény afféle „háttérprogramja” az a sörminősítő verseny, melyre minden évben nagy számban neveznek be a cseh sörgyárak, sörfőzdék. A 2023. évi viadalon szinte már megszokott módon a Jaromír sörözőink egyik fő partnere a rakovníki sörgyár is elküldte söreinek egy részét. Érdekességként megemlítendő, hogy Rakovník és Žatec városa közötti alig több mint 30 km-es távolság van, így akár még gyalog is megérte volna átvinni a szomszédba a jóféle Bakalář söröket.

A verseny összességében, szinte már hagyományos módon nagy Bakalář sikerekkel zárult. A hideg komlós láger bronzérmet kapott, míg ezen sör alkoholmentes változata ezüstérmet szerzett. Ám mindez csak a kezdet volt hiszen a továbbiakban még három sör gazdagodott éremmel, méghozzá aranyéremmel. Mind a világos tízes Pražačka, mind vágott (félbarna) tízeske, sőt rajtuk kívül a barna tízes is egyaránt aranyat szerzett. Bizony ami tízes Balling fokú, és rakovníki, az mind aranyat érdemelt! És ezt mint magyar fogyasztók mi is jól tudjuk!

A verseny mellett Rakovník ugyanakkor nem csak házon kívül, de házon belül is sikereket ért el. Szeptember elején ugyanis nagyon szép számú látogató előtt került sor a sörgyár udvarának felszentelésére! A remek programokkal, koncertekkel, régi autó bemutatóval tarkított kis fesztiválra a helyi sörgyár egy speciális szűretlen félbarna sörrel lepte meg a vendégeit. Ezt ugyan mi távolmaradók már nem, de a sörgyár többi remek termékét itthon is megkóstolhatjuk. Irány a Jaromírok egyike!

Az ősz (s)öröme!

Mint ahogyan a sörfogyasztók jól tudják a közhiedelmekkel ellentétben a sör minden évszak itala. Akár télen, akár nyáron, akár tavasszal fogyasztjuk mindenkor jól esik a kortyolása, legfeljebb míg nyaranta inkább a könnyedebb, világosabb sörök felé tolódik az ízlésünk, addig telente az alkoholosabb, testesebb, vagy akár sötétebb változatok élveznek részünkről nagyobb megbecsülést. Ám hiába a tél-tavasz-nyár, az egyre kevésbé megkülönböztethető négy évszakunk közül mégis az ősz az, amely igazán különleges hangulatot kölcsönöz sörözéseinknek. Ilyenkor vége ugyan már a nyárnak ám az ősz első felében még továbbra is élvezhetjük a kellemesen meleg időjárást. Nincs már hőség, amikor még a sör sem esik jól, nincs még túl hideg, amely elriasztana minket egy sörforrás felkeresésétől. Ekkor igazán ideális az időjárás mind a remek cseh sörökkel lekisért grillpartik megrendezésére, a különféle szabadtéri koncertek felkeresésére, a Duna-parton vagy akár csak egy „mezei” sörkertben való kellemes időtöltésre is. Ilyenkor jön el az őszi sörfesztiválok, a városi, kerületi gasztronómiai közösségi programok ideje, mikor a nyári szabadságokból visszatért barátainkkal, ismerőseinkkel újból összefuthatunk és megvitathatjuk a múlt és jelen eseményeit. Majd az idő múltával az ősz második felében pedig már a szabadtérről lassacskán behúzódunk a sörözők, éttermek belső termeibe, átadva magunkat a vendégek beszélgetésétől telítődő helyiség zsongásának.


A lényeg, hogy itt az ősz, így adjuk át magunkat a maláta-komló alapú kedvencünk élvezetének és ha már sörözésről van szó, akkor várunk mindenkit a Jaromír Sörözők egyikébe-másikába. Még egy röpke hónapig nyitva tart a Jaromír a Rómain, újra kinyitotta a kapuját a Márvány utcai Sörbisztró, Dél-Budán várja a cseh sör és csehes ételszerető közönségét a Jaromír Open Road Bázis, míg kihagyhatatlan célpont a Lőrinc pap téren a Jaromír a Templomhoz. Majd az ősz folyamán természetesen újból beindulunk a Sörpincével is, így mindenki kedvére választhat! Itt az ősz, sörözzünk együtt! Na zdraví, azaz az egészségetekre!