Nyugodj békében Tonda!


A mezei sörfogyasztó a kedvenc sörének kortyolgatása közben nem is gondol arra, hogy kiknek is köszönheti élvezetének tárgyát. Pedig mint minden jó, így a sör elkészülte mögött is lelkes, szorgalmas, szakavatott személyek sora áll, akiknek többnyire a nevét sem ismerjük. Ez így természetes, ám az élet hoz olyan nem várt és nem kívánt pillanatokat is, amikor már nem a sör, hanem a mögötte álló ember válik fontosabbá a számunkra.


Antonín Vrzál (1963-2019)
A napokban kaptuk a szomorú hírt: 2019. január 10-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Antonín Vrzál, barátainak Tonda, a kroměriži Maxmilian Sörfőzde kereskedelmi igazgatója. Életének mindössze 55. évében járt, mikor váratlanul elragadta a halál. Nekrológ íráshoz nem szokva, nehéz szavakba önteni mindazon érzéseket, melyek elöntöttek minket a szörnyű hír hallatán, hiszen az elmúlt több mint négy év során minket baráti kapcsolat és oly sok közös élmény kapcsolt össze vele. Antonín Vrzál 1963. november 24-én született. 2013. január 1.én már tapasztalt szakemberként csatlakozott a kevéssel korábban alapított Maxmilian csapatához. Nem csupán a sörfőzde igazgatói posztját töltötte be, de egyben a főzde fejlődését szívén viselő „gondnoka” is volt. Nevéhez köthető a főzde nyitása a felsőerjesztésű sörök felé, az ő munkásságának köszönhetően születtek meg az APA, IPA, ALE finomságok. Életének utolsó időszakában még a főzde „márka” söröző-éttermének (U Mincovny) üzletvezetőjeként is tevékenykedett. Munkája már nem folytatódik, személye nem, szerepe nehezen bár, de pótolható.A Maxmilian főzde sörei továbbra is a maguk kiválóságában készülnek el, ám Tonda munkásságának és barátságának emléke örökké velünk marad. Nyugodj békében Tonda!

Dudák és Chodovar a Regiontouron


Csehországban évente számos turisztikai kiállítást rendeznek meg, melyek közül az elsőt hagyományosan január közepén tartják Brnóban (Brünn), idén 17-20. között. A kiállításon bemutatkoznak az egyes cseh krajok, azaz a megyék, valamint az egyes kiemeltebb mikrotérségek, járások (okres) illetve városok is. Egy turisztikai fesztivál természetesen nem csupán a különféle prospektusok, ajánlatok begyűjtéséről, számos zenés produkció, népzenei bemutató megtekintéséről szól, hanem az egyes térségek gasztronómiai választékának megismeréséről is. És ha már megkóstoltuk a zlíni régióban készülő frgál nevet viselő isteni sütijét, a különféle sajtokat, hústermékeket és péksüteményeket, akkor természetesen egy-egy regionális sörfőzde sörével is érdemes baráti kapcsolatot kialakítanunk.

Az elkortyolható sörök között immáron hagyományosan megtalálhattuk a pilseni régió távoli, német határ közeli szegletének remekművét a Chodovart, valamint a dél-csehországi régió egyik neves sörét a Dudákot is. A Dudák jelenléte természetesen nem véletlen hiszen a sörgyár, ahogy megtudtuk Brno környékén több sört értékesít, mint szűkebb hazája, Strakonice vonzáskörzetében. A Dudák sörgyár számára egyre inkább fontos célterület Magyarország is, ahol az immáron négyre bővült Jaromír Sörözők vendégköre bizony szépen fogyaszt Strakonice söréből. A brnói turisztikai fesztiválon a Dudákot a város standjánál lehetett megkóstolni, ahol a sör mellett különféle szárított-füstölt halacskákat (főként pisztrángokat) is vásárolhattunk, továbbá a környék idei programjairól, főbb nevezetességeiről is információkat kaphattunk.


Sport, sör és Dudák


Amióta a sport és a sör együttesen létezik azóta járnak egymással kéz a kézben. És itt a sörre nem csupán, mint a szurkolók hangulatfokozásának, szórakozásának kellékére gondolunk, hanem bizony arra is, hogy a sportolók a folyadékveszteségük, kalóriahiányuk egy részét sűrűn pótolták sörök iszogatásával. Ez az állítás persze elsősorban a tömegsportok űzőire és az amatőr sportolókra nézve igaz, ám a profi sportolók között is szép számmal akadtak, akik nem vetették meg a verseny utáni sörivást. Még a mai teljesítményorientált, egészséges életmód párti, fitness centrikus világunkban sem zárták ki a sportolói étrendből teljesen a sört, sőt! Egy évvel ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy a német téli olimpiai sportolók sikereinek a hátterében a sörivás állt! Na jó, nem az alkoholos sör fogyasztása, hanem némi alkoholmentessé amitől, mint tudjuk egy normál sörivó alapban elborzad, ám ez is jól mutatja, hogy még a mentes sörök is sokkal egészségesebbek, mint az agyonreklámozott, cukrozott „sportlöttyök”.




Mindezek után nem csoda, hogy a sörgyártók előszeretettel szponzorálnak sporteseményeket és sportolókat. Nincs ez másképp a strakonicei Dudák Sörgyár esetében sem, akik természetesen a saját városuk sportcsapatainak (hoki, kézi, foci stb.) nyújtanak támogatást. A 2009. évi sörös naptárjuk is ennek jegyében készült, ahogyan azt a képek mutatják! Hajrá Strakonice, hajrá Dudák!