Bajor napok a Jaromírokban!


Ahogyan azt már beharangoztuk, a holnapi nap lesz a cseh sör napja. Sajnos a logisztika ördöge közbeszólt, és a már várva várt Szent Vencel sör csak egy hét múlva érkezik meg hozzánk, de mi akkor sem hagyjuk a vendégeinket újdonság, érdekesség nélkül. Már régóta tervezzük régi szokásunk felelevenítését, miszerint havonta egyszer más nemzetek/régiók konyháját és söreit mutatjuk be, így most nekivágunk ennek a kalandnak. A kulináris sorozatunk első részeként, ebben a hónapban, péntektől vasárnapig mind a Márvány utcai Jaromír Sörbisztróban, mind a Jaromír a templomhoz éttermünkben Bajor Napokat tartunk. Mondhatjuk úgy, hogy ez egy kis előrehozott Oktoberfest lesz.


A hagyományos étlapunk ezen a pár napon kiegészül egy speciális bajor mini étlappal, melyen igazi bajor finomságok közül választhatunk. De ne rejtélyeskedjünk, mondjuk meg mik is lesznek a finomságok. Kezdjük a sort a klasszikus bajor májgaluskalevessel, majd jöjjenek a főfogások. Lesz itt malac a buciban, sajtkolbász, schnitzel (azaz rántott husika bajor módra) és persze az elmaradhatatlan kedvenc, a bajor csülök. Ugye milyen remek ételválaszték? A bajor étkek mellé persze jár egy kis bajor sör is, így a vendégsörcsapunkról ezúttal szűretlen Erdinger búzasört kínálunk a bajor ízek kedvelőinek. Ám természetesen a csehes étkeink és cseh söreink közül is választhatnak, így akár a két nemzet konyháját, söreit együtt is ki lehet élvezni. Várunk mindenkit szeretettel a „templomos” Jaromírban és a Sörbisztróban, ünnepeljük együtt, egyszerre a bajor konyhát és a cseh sör napját!

Hamarosan a csapokon a DUDÁK Szent Vencel söre!


Már csak egy pár nap és hamarosan hozzánk is megérkezik a korábbi cikkünkben beharangozott Szent Vencel-napi sör. Ahogyan az már hagyománnyá vált a strakonicei Dudák sörgyár Szent Vencel az államalapító fejedelem, s nem mellesleg a cseh sörfőzdék védőszentje tiszteletére minden évben különleges sörrel lepi meg a lelkes fogyasztótáborát.



Sajnos még nekünk sincs saját tapasztalatunk az idei finomsággal kapcsolatban, ám a limitált hordószámban lefőzött ünnepi sörről előzetesen az alábbiakat már lehet tudni. Az 5% alkoholtartalom és a 11,9% főzés előtti szárazanyag tartalom egyszerre sejteti, hogy ugyan egy nem túlzottan erős, ám mégis testes sörről beszélünk. Világos sör és a Dudák hagyományos ünnepi sörkínálatának megfelelően szűretlen, így sok értékes anyag marad a megerjedő és ászkolódó sörlében. A sör ugyan nem tér el markánsan a Dudák szortimenttől, ám mégis vannak különleges megkülönböztető jelei. A főzést követően az érlelődő sör hidegkomlózáson esik át, méghozzá egy vadonatúj komló típussal a Harmonie-vel. Erre a komlóra valóban a nevében is jelzett harmónia a jellemző. Ízvilágában egyszerre érvényesül fűszeresség, a virág és citrus aroma. Ugye, hogy izgalmasan hangzik? Mi már nagyon várjuk! És hogy meddig? Csehországban idén is szeptember 27-én tartják a Cseh Sör napját, majd másnap következik Szent Vencel ünnepe, így már csak egy kis idő kell, hogy megízlelhessük ezt a ünnepi finomságot. Amint a csapjainkra kerül a hidegkomlós, harmonikus „szentvencel” természetesen azonnal szólunk!

Remek hírek a Dudák háza tájékáról!


Zajlik az élet Csehországban a sörök és a sörfőzdék frontján, így nincs pihenés a strakonicei Dudák Sörgyárban sem. Nézzünk hát pár örömteli hírt az egyik legkedvesebb sörfőzdénk háza tájékáról. 


Az elmúlt hétvégén immáron 62. alkalommal rendezték meg a žateci sörmustrát, a Žatecké Dočesnét. A cseh komló fővárosában rendezett eseményen több, mint félszáz sörfőzde mérte össze erejét, pontosabban söreik minőségét. És itt jön az öröm! A neves rangadón a 11-es világos láger kategóriában az ítészek a Dudák tizenegyesének adták az első helyet! Gratulálunk hozzá!
Megint eltelt egy esztendő, közeledik szeptember 28-a, mikor a csehek hagyományosan megünneplik az „államalapító” Szent Vencel napját. Ez számunkra is szívet dobogtató hír, hiszen ebből az alkalomból számos cseh sörfőzde készíti el a Szent Vencel-napi sörkülönlegességét. Nem lesz ez másként Dudákéknál sem, ahol ugyancsak lefőzik ünnepi sörüket. Az új, alkalmi finomságot Csehországban előreláthatólag szeptember 18-tól lehet majd megkóstolni, de bízunk benne, hogy hozzánk, a Jaromírokba is jut majd egy-két hordó a „szentvencelből”!


A Dudák Csehország egyetlen sörgyára, amely nem magánkézben van, hanem egy város, esetében Strakonice önkormányzata tulajdonában áll. Ez a felállás talán néha kicsit megnehezíti a működést, de számos pozitívummal is jár. Ennek köszönhetően a sörgyár a többi cseh társához képest még nagyobb lelkesedéssel népszerűsíti a saját városkáját, annak neves sportolóit, zenészeit, művészeit, vagy akár a neves történelmi cégeit is. Ebbe a sorba illeszkedően a Dudák egy limitált széria keretében, különleges sörcímkével tette még ünnepibbé a strakonicei gyárüzem, a Česká zbrojovka századik születésnapját. Magát a gyárat 1919-ben alapították és azóta szinte folyamatosan üzemel. Napjainkban inkább szerszámgépeket, targoncákat gyártó vállalat egykor a fegyvereken kívül motorkerékpárokat is készített, mégpedig a nálunk is jól ismert „cetkákat”. A vállalat ezen korszakára emlékezik meg a Dudák sörgyár a motorokat ábrázoló címkesorozatával és különleges díszpalackjával.

A képek forrása: Dudák FB oldal.