Miből igyuk a sörünket? I. rész: Bevezető

„Hogy igyuk a sört!?” - így kezdődik egy rövid, a Fővárosi Lapok egyik 1890. évi tavaszi számában megjelent híradás, amely egy mai napig is izgalmas kérdéssel foglalkozik. Hogyan is igyuk a sört, pontosabban miből is igyuk a sörünket? A cikk eme sokakat érdeklő kérdés megválaszolásul egy bizonyos dr. Schultze W., a liesingi (ma Bécs egyik külső kerülete) sörgyár kémikusát hívta segítségül, aki „tudvalevőleg hadat üzent az üvegpohárban kiszolgált sörnek”. A derék osztrák vegyész szerint a nap fénye már öt perc állás után felbontja a folyadékot, így óvakodni kell az üvegtől. A kémikus ezért nem, hogy a fedeles kőkorsókat ajánlja, de egyenesen a legbiztosabb edénynek az aranyozott ezüst korsókat (!) mondja. Ilyen ivóedényekre van szükség ahhoz, hogy „semmi se vegyüljön bele az italba”. Tehát elő a fedeles kőkorsókkal, de még jobb, ha fedeles cinkkorsónk van, sőt a legjobb, ha aranyozott ezüst korsóból sörözünk, mivel „az üveg, porcelán és faedény mit sem ér”.


Nos, attól tartunk, hogy a sör nemigen vált volna a világ legnépszerűbb alkoholos italává, ha Dr. Schultze tanításai valóban komolyan megfontolandóak. Ám szerencsére nem volt és nem is lett igaza a kémikusnak, és az üveg, pontosabban az üvegből készített poharak, korsók igenis megfeleltek a minőségi sörivás elvárásainak is. Ez egyúttal a bolygónk arany és ezüstkészletét is megvédte a végletes megcsappanástól, korsóvá alakulásától.  :) Ám az alap kérdés ettől függetlenül továbbra is fennállt, sőt a napjaink változatos sörválasztéka mellett még nagyobb hangsúlyt kapott. Tehát miből is igyuk a sörünket? Ennek a témának jártunk utána, és a következő hónapok során egy rövidke minisorozat keretében belekukkantunk majd a különféle söriváshoz való edények, poharak, korsók világába. Tesszük ezt azért, mert ahogyan az már előre sejthető, a főbb sörféleségek legmegfelelőbb, az adott sörökben rejlő ízek, aromák legtökéletesebb élvezetéhez leginkább passzoló poharakat igényelnek. Ám ahogyan azt már 1890-ben is megállapították a sörkedvelők:
a rossz sör aranyozott edényben is rossz, míg jó sört nem ronthat el a legátlátszóbb üveg sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése