A cseh sörgyártás a korábbi évek viszontagságait követően 2024-ben újabb lendületet kapott. Az éves termelés közel 20,9 millió hektoliterre nőtt, ami 2023-hoz képest 4,2%-os emelkedést jelentett. A növekedés fő hajtóereje a nemzetközi export bővülése (éljen a magyarországi cseh sörfogyasztás is!) és a belföldi kereslet erősödése volt. Ez utóbbi azonban nem az alkoholos, hanem a mentes sörök iránti igény növekedését jelentette, hiszen a gyártásuk soha nem látott szintet ért el. Nem kevesebb, mint 1,6 millió hektoliter alkoholmentes sör került ki a gyárakból, beleértve az ízesített változatokat is. A mentes italok, így a sörök iránti kereslet már több mint egy évtizede folyamatosan nő, és mára a teljes csehországi söreladás közel 10%-át teszik ki.
Tomáš Slunečko, a Cseh Sörfőzők és Malátagyártók
Szövetségének ügyvezető igazgatója által közreadott információk szerint ugyanakkor
az egy főre jutó alkoholos sörfogyasztás Csehországban tovább csökkent.
2024-ben egy átlagos cseh állampolgár már „csak” 126 liter sört ivott, ami 16
literrel kevesebb, mint 2019-ben. Azaz egyre kevesebb sört isznak a csehek és
abból is nagyobb arányban alkoholmentes vagy ízesített sört.
A sörfogyasztás
helyszíne is követi az elmúlt évek változó trendjét. Tovább csökkent a
vendéglátóhelyeken történő fogyasztás aránya (29%), miközben otthoni
sörfogyasztás tovább nőtt. Így könnyű fejszámolással megállapítható, hogy 2024-ben
már a sörfogyasztás 71%-a az otthoni fogyasztáshoz kapcsolódott, ami történelmi
rekord. Ez alól csak az I. világháború előtti időszak lógott ki, de ez az időszak
így a 2020-as években nem éppen nevezhető relevánsnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése