Oldalak

Alkoholmentes sört inni ciki? Ugyan már!

Koffeinmentes kávé, koffein és cukormentes kóla, „mindenmentes”, azaz tejet, tojást, cukrot sem tartalmazó süti vagy fagylalt és még hosszan sorolhatnánk mindazon „mentes” termékeket, melyekkel a korunk civilizációs ártalmaiban szenvedő embere kényszerből vagy éppen önként él. Az élet a nagy többségünk számára nem éppen egy fáklyásmenet, hanem inkább egy fékek nélküli versenyautó, melynek irányítása leköti minden energiánkat, erőnket. És mivel fékezni önhibából és/vagy a körülményeink miatt alig-alig tudunk, így egyenes út vezet az elhízáshoz, a mozgásszegény életmódból adódó egyéb egészségügyi problémákhoz, a helytelen táplálkozás és a mindenféle adalékanyagokkal terhelt élelmiszerek fogyasztásából kialakuló táplálékallergiák kialakulásához. A problémák megjelenése után, vagy akár megelőzésként persze próbáljuk menteni a menthetőt, nem kevés pénzt költve rosszabb esetben gyógyszerekre, jobb esetben csak a szervezetet leginkább megterhelő allergén anyagokat vagy más, nagyobb mennyiségben kevéssé egészséges vegyületeket (koffein, alkohol, cukor) nélkülöző ételek-italok megvásárlására. Mindezen elmélkedést csak azért folytattuk le, hogy belássuk, a „mentes” élelmiszerek fogyasztása ma már korántsem ciki, még ha ezt a hozzánk hasonlóan egészségtelen életmódot élő kritikusaink előszeretettel hangoztatják, hanem a korunk általános jellemzője.


És ugyanúgy nem ciki az alkoholmentes sörök fogyasztása sem. Már miért is lenne az? Hiszen van olyan élethelyzet, amikor egy társasági esemény során alkoholt nem ihatunk, ám a cukros / cukormentes üdítőkhöz, ásványvizekhez képest a kellemesen komlókeserű, malátaédes alkoholmentes sör kortyolgatása sokkal élvezetesebbnek bizonyul. És persze nem is feltétlenül kell, hogy minden sörözés során automatikusan vágyjunk az alkohol áldott/áldatlan hatásaira. Az alkoholmentes sörök legfőbb bírálói sokszor joggal szögezik le, hogy a „sofőr” sörök íze vállalhatatlan, ám ez csak ugyanannyira igaz, mintha éppen egy olcsó, névtelen, alkoholos tucatsört fogyasztanánk. Aki már nálunk a Jaromírokban megkóstolta a strakonicei Dudák Sörgyár Drivert, vagy még inkább a rakovníki Bakalář hidegen komlózott Nealko sörét az jól tudja, hogy alkoholmentesen is lehet kiváló komló-maláta alapú frissítő italt készíteni. Így aztán nem riadjunk meg semmitől, ne hallgassunk a fintorgókra, igyunk mi is ásványi anyagokban gazdag minőségi cseh alkoholmentes söröcskéket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése