Alborák úr és a sör!


A mai vészterhes koronavírusos időkben, mikor a szükségszerű megszorító intézkedések miatt oly sok stressz éri az embert, muszáj egy kis vidámságot vinni az életünkbe. Erre persze sokféle mód van, de közülük most kiemelném a humoros írások olvasását. Az Arcanum Digitális Tudománytár akciójának köszönhetően április közepéig nem csak a mai, hanem az akár 100-150 éves újságokat, folyóiratokat is böngészhetjük ingyenesen, melyek között megtalálhatunk számos egykori vicclapot, szatirikus folyóiratot is. Ezek egyike az 1894 és 1914 között, a Budapesti Hírlap mellékleteként kéthetente megjelent Kakas Márton című illusztrált élclap, mely egy főhősétől válik izgalmasabbá a számunkra. Ez az alak, egy bizonyos Alborák úr imádott itala ugyanis a sör, és a lapban róla valamint kedvenc itókájáról megannyi humoros írás szerepel. Most ezek közül idézünk egy igazán szívhez szólót 😊 :


Alborák a politikus:
- Hallom Alborák, hogy maga fellépett.
- Fel
- Milyen programmal?
- Követeléseimet, mint a nemzet 1848-ban, 12 pontban foglaltam össze.
- Halljuk.
- Rekedt vagyok.
- Tessék szalmiak-cukor.
- Nem használ.
- Akkor mitől reked ki?
- Kér pohár sörtől. Minden hat pontra esik egy pohár. Elég olcsón adom.
Meghozattam a sört. Én hozattam, ő megitta.
- Nos tehát hallja meg szerkesztő úr: 1. A sörfogyasztási adó eltörlése. 2. A sör árának leszállítása. 3. Minden hó elsején ingyen sör a népnek. 4. A sörös kriglik megnagyobbítása. 5. Tilos a sört habbal mérni. 6. A ki hánzlit mér, 3 évi fegyházzal sujtassék. 7. Kötelező komlótermesztés. 8. Árpát csak sörgyártásra legyen szabad használni. 9. A sörházak éjjel-nappal nyitva legyenek. 10. Aki naponta húsz krigli sört megiszik, annak az állami adója elengedtetik. 11. A ki sörtől berúg, azt kötelessége minden embernek tisztelettel felkarolni és haza kísérni. 12. Minden magyar ember fazekában meglegyen az egy pohár sör…
Alborák lélekzetet vett. Egyebet venni nem is szokott soha.
- Vége?
- Van még 12 pont, s ha a szerkesztő úr hajlandó lenne…
- Két pohár sör?
- Igen.
- Jó.
Hozattam még két pohár sört, Alborák megitta.
- Nos halljuk a második sorozatot.
- Engedelmével, előbb ki kell találnom még 12 pontot…
És szerény mosollyal távozott.


A Kakas Márton című lapot, mely név eredetileg Jókai Mór írói álneve volt, előbb Rákosi Viktor (Sipulusz), majd Szőllősi Zsigmond, később Rákosi Endre szerkesztette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése