1649 - ünnepi nyári sör a Dudáktól!


Hetek óta tart a kánikula, és mi a hőségben egyszerre átkozzuk-áldjuk a nagy meleget. Egy azonban biztos, nincs is szebb látvány annál, mint amikor a nap végén, a némileg alábbhagyó forróságban elénk tesznek egy korsó gyöngyöző falú hideg sört. Persze a melegben nem éppen az erős söröket kedveljük, hanem azokat a könnyed lágereket melyeket nagyobb mennyiségben is iszogathatunk a hőségben duplán veszélyes és felettébb kellemetlen részegség-másnaposág veszélye nélkül. A strakonicei Dudák sörfőzde is felismerte az alacsonyabb alkoholtartalmú, ám ízben gazdag nyári sör jelentőségét, így az idén megalkották az 1649-re hallgató ünnepi sörüket. Mitől is ünnepi sör, és miért 1649? Ez talán könnyen kitalálható. A jelenlegi városi sörfőzdét 1649-ben alapították, azaz mostani formájában immáron 370 éve örvendeztetik meg söreikkel a város és környéke lakóit.



De mi is kell egy ilyen ünnepi nyári sör elkészítéséhez? Nos a térfogatában legfőbb alapanyag a főzde saját vízkútjából nyert ásványokban gazdag víz. Kell hozzá a sör fő szilárd alapanyaga, azaz a maláta, amely 1649 esetében az árpa- és búzamaláta okosan kitalált keveréke. Az egyik legújabb komlófajta a Bohemia gondoskodik a kellemes keserűség melletti gyümölcsös-fűszeres aromáról. És persze kellenek a szorgos élesztőgombák is, melyek a maláta cukrát átdolgozzák alkohollá. Az 1649 összességében egy felettébb üdítő hatású pilseni típusú, világos, szűretlen, 10,5%-os (EPM), 4,2% alkoholtartalmú ital, a nyári esték hűs társa. Az új sör természetesen nálunk a Jaromírokban is kóstolható lesz, és erre nem is kell sokat várnunk. Ha minden rendben alakul július 8-án csapra is tudjuk verni az új Dudákot, persze ünnepi, alkalmi sörről beszélve csak a készlet erejéig! Addig is várunk mindenkit szeretettel a Jaromírokban!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése